Hey yo all Argan lovers! Här kommer lite kul fakta för er som dööör för arganolja. Innan du börjar dra egna slutsatser, så vill jag bara göra det klart för er att bilderna ni ser är inte redigerade av en uttråkad Photoshop nörd.  Djuren på träden finns faktiskt på riktigt!!!! Det du ser är argan galna getter som klättrar på träd i Marocko på jakt efter mat. Och det mina vänner är inte vilken mat som helst. Det är skönhetsguldet Argan. När sen har getter klättrat träd? Med tiden har dessa rackare blivit skickliga på att klättra och på ett konstnärligt sätt dessutom. Vad gör man inte för att få äta från de oemotståndliga arganfrukterna. De traskar över träden på ett otroligt säkert sätt. Svårt att föreställa sig av ett hovdjur.

Tyvärr växer arganträdet väldigt långsamt för att hinna skördas och snabbt ge frukter på nytt.  Som tidigare poängterat, är argan marknanden HUGE och full av falska kopior. Det ena från get avföring, det andra beblandat med  billigare oljor. Arganträd har under en tid varit utrotningshotade. Idag skyddas området av UNESCO och fler arganträd planteras för att skydda området.

Så här går det till: Getterna slukar i sig argannötter som passerar förbi getens mage, tas ifrån näring och kommer ut som argankärnor genom avföringen.  Idag plockas numera dessa argannötter upp av fuskare för att tillverka ny arganolja till billigare pris.  Man brukar känna igen get arganolja. Den brukar lukta GET!  Doften känns igen om den inte har deodoriserats.  Argan marknaden är som sagt galen.  Jag har en tvål hemma som jag starkt misstänker vara av sorten GET. Den luktar avföring. Skojar inte! Jag trodde först att jag fick hundbajs på mig men upptäckte ganska SNABBT STANKEN från tvålen. Be aware FOLKS!  jag vill inte skrämmas; bara upplysa!

Tror du fortfarande inte på att getter kan klättra flera meter upp på träd? Bäst och bevisa det med en video för att övertyga även de mest cyniska skeptiker. Missa inte get ballerinor klättrandes på träd. I mitten av videon kan du även se en yngre get åka ner nästan i lodrät lutningen på trädet innan hen hoppar ner på marken och landar på fötterna. Tadaaaaa!

Mer läsning om arganolja och skönhetstips NEXT. Sök på tidigare inlägg eller klicka på inlänkarna längst upp om du vill veta mer. Ha en fin solig dag!

Lästips: Jakten efter den perfekta arganolja. 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × 4 =