Ryktet kring Arganolja och dess glänsande och vårdande hud och hårfördelar har spridit sig över landet. Men den Marockanska oljan är inte bara en beauty booster. Arganolja har också många hälsofördelar.  Det vetenskapliga samfundet och dussintals forskning bekräftar fallet. Arganolja är nämligen super rik på essentiella fettsyror och antioxidanter.  Här nedan listar vi både de medicinska och kosmetiska  fördelar.

Vi har tidigare nämnt att Arganolja utvinns från frukten i arganträd och växer på en begränsad plats i världen. Marocko!

En repetition om Arganoljans Kosmetiska fördelar

Arganolja motverkar torr hud, minskar acne,  hjälper till att bekämpa rynkor och bevarar elasticitet i huden. Hemligheten är mängden antioxidanter som skyddar mot fria radikaler och solskador och linolsyra som stödjer frisk talg nivå och cellulär omsättning. Yes! Här har vi medlet som bekämpar akne, eksem eller psoriasis. Arganolja betraktas som en “torr olja” och absorberas lätt in i huden. Den är underbar och mycket eftertraktad i kosmetiskt bruk. Den ger fukt utan att kännas fet eller täppa till porer. Steroliner i oljan förbättrar även hudens ämnesomsättning och minskar inflammation. Den ger glans till tråkigt och livlöst hår, lugnar torrhet och fjällning i hårbotten och reparerar kluvna toppar. Den är också en fantastisk kur mot spruckna naglar och nagelband.

Arganoljans Medicinska Fördelar

Fördelarna med Arganolja sträcker sig långt utöver den kosmetiska froten – denna guldolja är lika imponerande för sina läkande egenskaper och förmåga till bättre välbefinnande.

I södra Marocko är det vanligt att man använder arganolja i den traditionella matlagningen. I grytor, couscous och att droppa med bröd i Amlou.

Arganolja innehåller sällsynta växtsteroler (schottenol och spinasterol), som inte finns i andra oljor. Man har kunnat konstatera att dessa fytosteroler är unika i sin kombination och att det inte finns några andra vegetabiliska oljor med en jämförbar fytosterol komposition. Fytosteroler kan minska inflammation och hjälpa till att minska kolesterol upptagningen från tarmen.  Arganolja har också visat innehålla egenskaper som bekämpar cancer.

En intressant studie som publicerades 2005 i tidskriften Nutrition, Metabolism Cardiovascular Diseases, matade marockanska forskare 60 manliga sjuksköterskeelever med  antingen olivolja eller Arganolja med toast för frukost i tre veckor. Vid slutet av studieperioden, togs blodprover och båda oljorna arbetade ungefär lika för att stimulera aktiviteten hos ett enzym som tros skydda mot oxidativ skada som kan leda till hjärtsjukdomar. “

Man har också funnit att när Arganolja tas i kombination med fiskolja så hjälper den till att nyansera insulinresistens och glukosintolerans. Vilket är uppmuntrande nyheter för dem som bekämpar diabetes. Studier har också visat att arganolja har  antiinflammatoriska egenskaper och därför bra för människor som lider av reumatism och ledbesvär.

Arganolja kan snart hittas i vårt sortiment av skönhetskrämer, lotion och schampon. Vår 1000 % raw Arganolja är ekologisk, kallpressad och odeodoriserad. Den finns här om ca. 2 månader. För att bevara kulturarvet bakom oljan, har vi valt rättvist kooperativt handel!

Arganolja för matlagningen kommer så småningom att finnas med i vårt sortiment inom snar framtid.

Kommentera gärna om vad DU tycker om arganolja. Glöm inte sprida vidare inlägget till vänner och bekanta via sociala medier.

Källhänvisning:

Cherki M, Berrougui H, Drissi A, Adlouni A, Khalil A. “Argan oil: which benefits on cardiovascular diseases?” Pharmacol Res. 2006 Jul;54(1):1-5.

Monfalouti HE, Guillaume D, Denhez C, Charrouf Z. “Therapeutic potential of argan oil: a review.” J Pharm Pharmacol. 2010 Dec;62(12):1669-75. doi: 10.1111/j.2042-7158.2010.01190.x.

http://science.naturalnews.com/2010/844308_Should_the_amazigh_diet_regular_and_moderate_argan_oil_consumption.html

http://www.mindbodygreen.com/0-6826/10-Simple-Beauty-Uses-for-Organic-Argan-Oil.html

http://www.altmedrev.com/publications/16/3/275.pdf

För mer information om Arganolja – Besök Mjuk Hud Bloggen. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

About The Author

2 Responses

  1. Kasia

    Tack för intressant info om den bästa olja ever! Arganolja är en de naturliga skönhetsprodukter som jag måste ha hemma – alltid 🙂
    Hanan, kan knappt vänta längre på Body Bazars egna produkter och då särskilt arganoljan!!!

     
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − 8 =