Ekologisk hudvård för vackrare utsida”. Så attans trött på liknande argument. De gör ingen stor skillnad för samhället. Låter för präktiga och kan för mig kännas något gammalmodiga. Har du räddat dig själv från gifterna i hygienprodukter? Nu är det dags att  övertyga dina nära och kära. Alla går inte att övertala lätt. Därför tänkte jag dela med mig 8 smarta argument att använda mot tjurskallarna. Fatta ett klokt och grönt beslut idag! Dela vidare detta inlägg i sociala medier Facebook,twitter etc. och glöm inte att tagga #byttilleko

1 . Din hud äter också!

Allt som appliceras på huden, absorberas och går direkt ut i blodet precis som om du hade ätit det. Tänk på att huden är kroppens största organ så applicera inte krämer och dylikt fulla med skeptiska ingredienser som verkar för att rubba kroppens naturliga hormoner. Forskning kan idag stryka under att mer än hälften av kemikalierna når blodet och verkar hormonrubbande.

2 . Du utsätts för över 168 farliga kemikalier varje dag.

Kemikalier, såsom ftalater , mineraloljor, natriumlaurylsulfat , propylenglykol och parabener, är alla vanliga ingredienser som vi framförallt utsätts av genom användning av hygienprodukter/skönhetsprodukter. Ämnen kända för att vara cancerframkallande och giftiga för den mänskliga kroppen. Enough so far. Även om en produkt innehåller mycket små mängder av dessa giftiga ämnen, lagras en del av dem och blir kvar i kroppen. Vill du bli utsatt för kroppstortyr, som varken människan eller miljön tål? Hope not!

3 . De flesta kemikalier har inte genomgått några säkerhetstester

Av de mer än 80.000 kemiska ingredienser som finns i kosmetika och hygienprodukter har faktiskt mindre än 10 % testats. Usch smutsiga skönhetsindustrin. 

4 . EU lagar reglerar inte kemikalier i hygienprodukter .

Av de mer än 10.000 kemiska ingredienser som finns i kosmetika och hygienprodukter  har mindre än 10 % faktiskt testats och av dem som har testats har praktiskt taget inget förbjudits. Jag har tidigare listat upp de vanligt förekommande kemikalier men antal mängder är gränslösa.

5 . Infertilitet ökar hos kvinnor under 25 års ålder.

En stor studie visade att gravida kvinnor  i fertil ålder löper större risk för infertilitet på grund av vanliga syntetiska  ingredienser i skönhetsprodukter.

6 . Cancer, autism & fosterskador – siffrorna stiger.

Många rapporter har visat kopplingar mellan de höjningar av sjukdomar och det stora antal föroreningar och gifter vi utsätts för dagligen från hygienprodukter.

7 . Ofödda barn har visat sig bära på 100-tals kemikalier.

Laboratorietester har upptäckt så många som 232 kemikalier i nyfödda som testades genom en navelsträngsstudie. Denna rapport har gett ett klart bevis på att barn utsätts redan i livmodern av farliga ämnen som mamman utsätter sig för. Detta kan ge livslånga konsekvenser. All yo mommies out there – följ ecochic trenden. Hur kul och häftigt som helst. Vi kommer alla vinna på det!

8. Naturliga produkter fungerar helt enkelt mycket bättre.

“Naturliga” produkter som innehåller en mycket liten mängd av ekologiska örter i en bas av petrokemiska produkter, toxiner och hårda konserveringsmedel ska du kasta. Produkter fria från syntetiska ingredienser och artificiella dofter är mycket mer effektiva. Ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter är gjorda med ingredienser som vårdar och reparerar på djupet utan att störa kroppens funktion.  Ekologisk hudvård, va e det?!? Det är simpla och rena skönhetsprodukter producerade med respekt för människor, djur och miljön. Got it? 

Hur hittar jag naturliga , ekologiska , organiska och syntetiskt fria hudvårdsprodukter ?

Läs Läs och Läs etiketter! Här kommer det trixiga som även jag kan åka på ibland.  Du ska veta att benämningar som  “ekologisk” , “naturlig” , “organisk” och ” växtbaserad ” i  hudvårdsprodukter  har ingen som helst betydelse. Företag är inte skyldiga att genomföra säkerhetstester på ingredienser i sina produkter. Inte heller regleras produkternas etiketter. Fy skam att detta är OK 2014.  Någon Lobbyist där ute som kan svara mig @naturskyddsföreningen?

Lyckas du fortfarande inte övertyga kompisen att ekologiska och naturliga hygienprodukter är säkrast. Varsågod en GRATIS resurs! Du kan när som helst kontrollera säkerheten för dina hygienprodukter genom cosmetics deep skin Databas.  Denna fria databas ger dig möjlighet att navigera och klassificera nästan en fjärdedel av alla produkter i marknaden på en skala farligt-ofarligt. Hela 52.394 produkter med 8823 ingredienser. Wow!

Nu dela denna awareness och tagga #byttilleko – Kanske kan du övertyga kompisen.

bytatillekologiskt

Källor: 

http://www.ewg.org/skindeep/

www.naturskyddsföreningen.se

www.safecosmetics.org

http://www.naturskyddsforeningen.se/cocktail/#

 

Vidare läsning:

Mineralolja eller Växtolja?

Se upp för “Naturliga” Hudkrämer!

Smarta argument mot kemikalier i kosmetika

 

kemikalier i kosmetika

bild från safecosmetics.org

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

About The Author

2 Responses

  1. Yael

    Vädigt bra sammanställning Hanan! Läskig men bra. (Rätta bara till rubriken. Det ska stå “skäl” 🙂 Kram!

     
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen − 3 =