Hårfärg utan aggressiva tillsatser

Har du tänkt på riskerna du utsätter dig för när du gör valet att färga håret med en kemisk hårfärg? Man uppskattar idag att mer än 1/3 av världens kvinnor över 18 år använder någon typ av kemiskt hårfärgningsmedel.

Det används omkring 5000 olika kemikalier i hårfärgningsmedel. Man kan tycka att det är tråkigt att EU:s kosmetika lagar inte kan styra och sätta förbud på detta vansinne. Men det är en verklighet som fortfarande saknar en juridisk regelverk.

När de aktiva ingredienserna i kemiska hårfärger som väteperoxid eller ammoniak tillsätts i hårfärger, bildas en reaktion av pigmentmolekyler.  Bland dessa kemikalier finns kemikalier som misstänks för att orsaka cancer och som eventuellt kan utlösa allergier. “Färg förstärkare” som ammoniak, väteperoxid (blekning), syntetiska färgämnen, starka tillsatser som PEG, DEP, PPD och finns med på den oändliga listan.

Vad händer med håret när det behandlas med kemiska hårfärger?

När håret färgas bryts hårets naturliga struktur och ersätts med ett syntetiskt pigment. Håret får gå igenom en total re-make over, vilket innebär att du får färgnyansen du vill åstadkomma, men du får också anpassa dig och leva med sprött och livlöst hår som lär behöva rejäla inpackningar för att hålla sig i styr. Att kemikalierna i hårfärg tränger in i hårbotten och sprider sig i kroppen är ingen nyhet. Det är något som forskare kan bevisa. Akta dig för kemikalierna som penetrerar igenom huden och stannar kvar i håret i flera veckor, månader om inte år.

Överväg riskerna och titta istället närmare på  naturliga alternativ om du vill färga håret naturligt vackert.

Mer att läsa om kemikalier i hårfärger

Mer naturliga hårfärger åt folket!

Dokumentär Kalla Fakta: Överraskande kemikaliehalter i hårfärger 

Vetenskap Hälsa: Frisörer utsätts för cancerframkallande ämnen

Cancerforskning: Hårfärger och cancerrisken

Mer tips om hur du färgar utan gifter hittar du hos Morotsliv. 

Ekologiska hårfärger i 5 MUST HAVES nyanser hittar ni på Body Bazar.

Lansering: augusti. Yes. I am Free!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 Responses

 1. Kasia

  WOW, vilken stor nyhet det blir 🙂 🙂 Själv färgar jag naturligt brunt med henna- och örtblandning hos min eko-frisör och är så nöjd. Håret får sådan lyster av hennan.

   
  Reply
 2. Angelica

  Ja verkligen wow, hoppas det blir en succe, det behövs verkligen fler ekologiska hårfärger, som jag ser det ser ju förpackningen också ut som ögongodis. =)

   
  Reply
 3. carro

  Helt galet att det är tillåtet. Förmodligen för att det är just Kvinnor som blir sjuka och inte män. Jag hoppas att det snart kommer hårfärger utam kemiska tillsatser även i affärerna.

   
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × four =