Äntligen hemma från skönhetshemligheternas land, Marocko. Jakten efter den perfekta arganoljan är över och jag kan nu äntligen berätta om mina upplevelser. Sorry för den sena blogg frånvaron. Syftet med resan var inte bara att hitta den perfekta arganolja. Jag ville också utforska arbetskraften bakom produktionen. För mig har begreppet kooperativ alltid verkat för bra för att vara sant i ett utvecklingsland. Därför passade jag på att göra en egen liten research på plats för att säkerställa kvaliteten och arbetskraften bakom den dyrbara skatten.

Under resan hann jag besöka en hel del leverantörer och ”Kvinnokooperativ”. Det är så mycket jag inte visste om denna industri. Vi reste igenom Marrakech och Agadir, sydväst i kartan.  Enda geografiska plats i världen där skönhetsskatterna växer. I dessa trakter ligger ett dussintals sk. ”kvinnokooperativ” som sägs öka kvinnornas ekonomiska arbetsförhållanden. Under flera besök kunde jag klart känna lukt av unket kapitalism. Det var ok att ställa frågor om produkten, men nästan tabu att fråga om kvinnornas arbetsvillkor. Efter flera besök, insåg jag ganska snart att begreppet Kooperativ inte hade samma innebörd i Marocko som här i Sverige.

Jag har lärt mig att kooperativt företag är en form av ekonomisk samverkan, där medlemmarna i kooperativet både ska äga och driva verksamhet tillsammans och där vinsten ska fördelas lika.

Jag frågade om kvinnornas arbetssituation? Om de ägde en bit av verksamheten? Om vinsten fördelades lika? Ibland knäppt tyst och ibland var svaren luddiga. Det verkade som att kvinnorna helt enkelt var anställda av en chef eller en ägare som betalade dem per timme eller dagligen för att i långa dagar knäcka argan frukter. Ett mödosamt arbete för liten slant. Fyy skam. Vi gav inte upp jakten utan fortsatte sökningen. Efter lite kontakter lyckades vi hitta en trovärdigt Coop. Denna kvinnokooperativ är skyddad av regeringen, det ska inte finnas några kryphål för någon utomstående att komma in och ta över. Kooperativet tillhörde verkligen kvinnorna i staden. Tyvärr finns det få såna kvinnokooperativ i landet 🙁

 Tragiskt att ordet kvinnokooperativ missbrukas i marknadsföringssyfte. Jag uppmuntrar verkligen andra företag att besöka eller ta reda mer om de kooperativ som de gör handel med. Vi måste tillsammans visa världen att företag verkligen bryr om de arbetande kvinnorna ute i arganfälten. Kanske om fler företag stödde de verkliga kvinnokooperativ, skulle strömmen gå tillbaka till riktiga kvinnokooperativ. Många företag runt om i världen är så stolta över det faktum att de stöder kooperativ i Marocko. De förklarar stolt på förpackningen att deras produkter ger kvinnor en verklig möjlighet. Men Folks: ta detta inte för givet. Bakom produktionen av dessa vackra olivliknande skönhetsskatter kan det existera en tuff och orättvis värld.

Marocko 273

Originellt enda plats i världen där arganolja växer – Syvästra Marocko. Mellan Essouira och Agadir. Bild från vår buss färd.

argan nötter allergisk
Marocko android 2027

På Besök hos en paraplyorganisationen för kvinnorganisationer

Marocko 406
Några illustrationer jag fångade i ett besök hos nätverk för kvinnokooperativ. Agadir.
Arganolja är en Skönhetsskatt!
arganolja nötter kallpressad
Argannötter, arganskal, intre och yttre sikt. De långa arganspagettin ni ser på bilden kommer ut genom maskin efter att man kallpressad olja. Dessa  slängs inte och används för att bland annat tillverka tvålar. Arganolja produceras 100 % utan spill.
Arganolja kvinna 
Kvinnorna i kooperativet tycker inte om att bli fotade. Dessa illustrationer visar arganolja och tillverkningsprocessen. Kvinnorna plockar arganolja ute i fältet. 
Marocko 403
Kvinna krossar Argannötter för hand på sten för att få ut Argan kärnor (frön). De yttre skal används för att mata djuren. Inget spill!

Marocko android 1884
Hade aldrig orkat detta!
Manuell pressning av rostad argan. Mödosamt och tidskrävande. Numera använder man maskiner för att kallpressa frukterna. Än idag existerar inte någon maskin som kan knäcka de stenhårda arganfröna. Tack och lov säger jag. För hur hade människor i landsbygden annars kunnat försörja sig. 

Det uppskattas idag att tre miljoner människor i landsbygden är beroende av arganolja för att få inkomst. Arganolja har en otrolig socioekonomisk status. Genom att köpa arganolja, bevarar du inte bara din skönhet och hälsa.  Du bidrar också till skyddet av arganträd och ett ökat inflytande för kvinnor som producerar denna märkliga olja.

 

Marocko android 1688

När pastan arbetas fram för hand blandas den med vatten och rullas till små tårtliknande färsbiffar. Efter utpressning av oljan finns dessa svarta argan kakor som används som foder.   Chocklad för djur – Används ocksås om bas för att framställa svart argan tvål och annat kosmetisk bruk. Dessa luktar såååå gott!

ren arganolja kooperativ grossist

Smakprovning. I denna “Koop”  sal fanns massa annat kosmetika baserad på arganolja till salu. Det doftade underbart av eteriska oljor, rosor, apelsinblommor, mysk, masker för kropp och hår… Priserna på de handtillverkade produkterna var skyhöga här, dyrare än någon annan nätbutik i Sverige. Så jag nöjde mig med att handla mina produkter i Souk. Att jag avstod köpet grundar sig också på att jag var skeptiskt till om vinsten i kooperativet gick till kvinnorna.

arganolja agadir

kvinnokooperativ i marocko argan
      Kvinnor knäcker/krossar arganfrukter på sten långa dagar. Världens gulligaste kvinnor jag har mött. Så trevliga och mötesgående. Sorry för den mörka bilden.
arganolja kvinnokooperativ
Kvinnor arbetar i ett kooperativ vi besökte – Fair? Don’t think so! Det hela var en Turist SHOW.
argan produktion
Arganolja utvinning är en svår, tidskrävande och arbetsintensiv process 
Marocko 423
Bildshoot på arbetskarta på en paraply organisation vi besökte.
arganolja rättvisemärkt
Body Bazar förhandling pågår bakom stängda dörrar…
argan olja ekologisk fairtrade
Produkt testar ekologisk arganolja och Amlou. Mmm

handgjord arganolja kallpressad

 Arganolja som används i matlagning och livsmedel rostas innan den pressas, men det arganolja som används för kosmetika mals upp rå med hjälp av maskiner.

arganolja arganoil

Bild taget från souk. Arganolja pressas med hjälp av maskin. Här i souken kan det finnas en och annan get doftande arganolja. Det gäller och veta vem man köper av.

Det har varit en fantastisk och givande affärsresa. Det här är inte sista gången. Jag  är Marockan och kommer att resa på fler spännande uppdrag till Arganoljans hemland för att dokumentera för mer transparens.

 Intressant fakta om arganoljans produktion!

En enda Argan träd ger 30 kg Argan frukt eller bara 1 liter arganolja

Det tar 15-20 timmar att producera 1 liter arganolja. Så ni kan tänka er hur exklusiv denna olja är.

Det produceras 4 miljoner liter arganolja vs 1,8 miljarder liter olivolja varje år.

Visste ni att getter älskar att äta argannötter. En del fuskare samlar argannötter som kommer ut från getens avföring och återanvänder för att producera arganolja. Men denna olja brukar lukta get, det märks på doften! Ecocertifieringar har ej kontroll över denna procedur.

Hoppas du har fått en liten inblick om arganolja och arbetskraften bakom.

Vårda, uppskatta och njut av varje droppe av Just Arganoil! 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 Responses

 1. Ingela

  Brukar vara i essauira varje år, köper oljan på butikerna där, från det som sägas vara kooperativets, är den oljan ok?

   
  Reply
  • Body Bazar

   Essaouira är arganoljans Mekka. Sannorlikheten är stor att du hittar äkta arganolja, Till skillnad om du befinner dig i norra Marocko. Men se efter om det är certifierad. Ta det säkraste sidan om du vill få äkta kallpressad kosmetisk arganolja.

    
   Reply
 2. Ingela

  Bra inlägg om oljan, blir alltid tveksam då man ska handla den, vad som är bra å dåligt, men nu vet jag lite mer.

   
  Reply
 3. Karin

  Tack för detta informativa inlägg om min absoluta favoritprodukt! Som någon skrev ovan är man alltid lite osäker på vad man ska tänka på när man köper oljan. Man vill ju inte bidra till någonting negativt genom att köpa den.

  Hälsningar
  Karin

   
  Reply
 4. Mahmoud

  hej!
  Bra resa, Gjorde en liknande I sommar. Och som du så upptäckte jag det bästa och det sämsta med producenterna.
  Jag är mitt i starten med att importera från Marocko.. Har du idéer, eller tankar om samarbete så hör av dig…
  Även jag är från Marocko, jag kommer från norra delen.

  Bra artikel …..

   
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × five =