Arganolja är Marockos “flytande guld” som frigör berberna. I Agadir hjärtat av Marockos inhemska berberbefolkningen ökar oljeexplosionen i rask takt. Arganolja som utvinns av krossade frön från den korta, taggiga Argan träd har använts i århundraden som medicin, skönhetsprodukt och som ingrediens i lokal matlagning på sallader och couscous samt för att göra amlou med mandel och honung.

Vad får alla att vilja rusa för att köpa en flaska arganolja?

Arganoljan har blivit en attraktiv handelsråvara över hela den globala kosmetiska marknaden. Den är rik på vitamin E och dess rika innehåll av essentiella fettet sägs hjälpa alla typer av hudsjukdomar – inklusive akne, psoriasis och åldersrelaterade rynkor.

Argan träd är väl anpassade till torka och andra extrema väderförhållanden. När den globala efterfrågan ökade omvandlades staden Agadir till en bikupa av kvinnokooperativ.

Det var traditionellt ovanligt för berber kvinnor att arbeta utanför hemmet. Men tiderna har förändrats, idag bemannas alla kooperativ och drivs av lokala kvinnor.

”När vi startade ’96 fick vi endast 16 kvinnor som trodde på vårt projekt . De flesta av dem var skilda eller utan en man, ” sade Zoubida Charrouf, en universitetsprofessor som hjälpte till att grunda en av de första kooperativen i regionen.

Etniska berber, infödda invånare i Nordafrika vars kultur dominerade i regionen före den arabiska invasionen för 7 århundraden sen.  Berberna var bland Marockos tidigaste invånarna. Statliga siffror visar att minst en tredjedel av landets befolkning på 32 miljoner talar en berber dialekt.

”När vi startade ’96 fick vi endast 16 kvinnor som trodde på vårt projekt” menar Zoubida Charrouf , universitetsprofessor.

Enligt FN: s flyktingorgan är kulturell diskriminering en vardag för marockanska berber. Först förra året erkände marockanska staten slutligen Tamazight berberspråk, som vid sidan av arabiska fick bli ett officiellt språk.

Charrouf berättar om den nystartade internationella populariteten av arganolja.  Hon beskriver arganolja som ” flytande guld”. Det har inte bara gett 5000 arbetstillfällen för berbiska kvinnor men det har också grundat över 170 kooperativ som är en viktig social livlina.

arganolja

” Vi har börjat förlita på oss själva “, säger Ichou Aisha , en co – op medarbetare . ” Nu kan vi ta hand om våra barn på egen hand. ”

Arganolja har inte bara förbättrat regionens ekonomiska och sociala ställning , säger Charrouf.  Den spelar också en avgörande roll för att upprätthålla dess ekologi.

” Syftet med detta arbete är att bevara Argan träd , eftersom det var på tillbakagång “, sade hon .

Ja, för 30 år sedan , omfattande området av avskogning och arganträdet betraktades som utrotningshotad.

Idag har Unesco utsett 26.000 kvadratkilometer för att skydda och plantera Argan träd. Området i Agadir betraktas som en växande biosfärområde. 60.000 nya träd planteras varje år .

Co- op kvinnor har säkert fullt upp . Det tar ca 20 timmar att tillverka bara en liter arganolja för hand.

Först använder kvinnorna ojämna stenar för att knäcka skalen. De ställer sedan kärnorna mellan två klippor och maler dem i en brun , jordnötssmör -liknande pasta .

Detta knådas sedan för att extrahera oljan, vilket lämnar ett fast block som skickas iväg till en mekanisk press där ännu mera olja kan extraheras .

För att matcha takten i den globala efterfrågan , utvinns arganolja för det mesta mekaniskt . Men än så länge finns det ingen maskin som kan göra ett bättre jobb på att knäcka argan nötterna än kvinnorna. Arbetet är idag stadigt.

” Jag är väldigt glad “, säger Charrouf . ” Ekonomiskt , (därför ) att priset ökar , socialt , eftersom kvinnor får komma utanför hemmet och lära sig. Miljömässigt , för att vi kan plantera dessa träd.

 

 

Artikeln från CNN översatt av mig.

Källa:  Marockoas “flytande guld” frigör berberna.

Skribenter: Leone Lakhani and George Webster, CNN October 9, 2012

Läs också: Arganolja Introduktion Del 1

Vi tipsar om Rättvis, kallpressad, certifierad authentisk arganolja för kosmetisk bruk. 249 SEK

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − 6 =