Har du hårbotten problem såsom svamp, mjäll, fjällande hårbotten, klåda i hårbotten, hårbotten psoriasis och andra besvär. Se upp!! Det kan bero på PH värdet. Vår pH-nivå är balanserad när den är på 7,4-7,5. Ett balanserat pH-nivå kommer att minska många av de problem som en del personer drabbade av.

 Denna artikel belyser övergripande hur man balanserar pH i håret naturligt för vackrare hår utan Frizz och andra hårbotten besvär.

Vad är PH värdet?

PH värde är ett mått på hur sur eller alkalisk ett ämne är. Det bedöms på en skala mellan 0 och 14. Allt mellan 0 och 6,9 är surt, 7 är neutralt, och allt mellan 7,1 och 14 är basiskt. Vår naturliga pH-värde som sagts ligger mellan 4,5 och 5,5. Denna naturliga surhetsgrad i håret förhindrar svampar och bakterier i håret och hårbotten.  pH mellan 4 och 7 fungerar bäst på håret.

Hur balanserar man pH värdet i håret naturligt?

För Frizzigt/rakt/lockigt hår

Först! byt ut syntetiska hårvårdsprodukter mot naturliga då de oftast innehåller för högt PH värde som förstör håret. Men kontrollera även innehållsförteckningen i naturliga hårvårdsprodukter. Som tex. ämnet dimethicone – det är ett godkänt konserveringsmedel av ekologiska certifieringar som kan bidra till väldigt torrt hår.

Använd produkter som är pH-balanserade. Oftast brukar företag inte nämna sin pH-värde i förpackningarna. Testa själv en produkt med pH-remsor. Finns att köpa på Body Store.

Vilket PH vänlig produkt passar mitt hår?

Har du lockigt hår bör pH värdet vara mellan 4-5,5. Rakt hår behöver pH-balanserade produkter mellan 6-7.

Efter schamponering och balsam skölj håret med kallt vatten för att balansera PH värdet. Avsluta gärna med surskölj äppelcidervinäger, Aleovera, kolsyrat vatten, eller do-it-yourself balsam.

Kolsyrat vatten/soda: Ja det kanske ni inte visste. Kolsyrat vatten sägs vara en av de bästa alternativ för att behandla frizzigt hår. Kolsyrat vatten ger ett tryck som löser upp koldioxid i vattnet, vilket bidrar till lågt pH-värde vilket likt äppelcidervinäger  hjälper till att bekämpa frizz. Skölj håret med kolsyrat vatten efter varje schamponering. Detta sägs lugna och tämja frizz. Ta fram din kolsyremaskin där hemma och prova.

Äppelcidervinäger –  Tildas trix och ekofix förklarar närmare och enkelt om vad som exakt händer när man tvättar med konventionella hårvårdsprodukter. Läs hennes inlägg här Om Surskölj och hur underbart bra det är. Ger samma resultat enligt Tilda och många andra.

Aloe Vera – En del klarar inte av stanken med äppelcidervinäger. Istället kan man använda Aloe vera. Gnugga in färsk Aloe Vera gel i håret och låt verka 1 timme innan du tvättar av.  Skaffa du också en aloevera planta! Mer ekonomisk med surskölj tycker vi.

Ekologisk balsam kan också försluta hårfjällar som orsakas av konventionella schampo med högt PH värde. Vi kommer så småningom att lansera en beprövad och ren balsam.  Håll utkik. Allt jobb med lanseringen av egna produkter är tidskrävande. Så håll utkik om ni gillar vårt koncept.

Vill du hellre göra egen balsam. Blanda färsk aloe Vera gel och häll i några droppar arganolja. Tadaaa! Super duper som naturligt balsam. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

About The Author

2 Responses

 1. Andreas

  Hej

  Har alltid haft problem med torr hårrbotten och testat det mesta. Visst om man inte har möjlighet eller tid att ändra ph-värdet i kroppen, kan olika typer av naturliga oljor och dylikt hjälpa.

  Märker själv att när jag äter dålig mat, kommer dålig hårbotten på köper. Så snart jag äter mer kost som ger baskiskt ph i kroppen får jag mycket tåligare, samt fuktigare hårbotten.

  Tips: Vad man kan äta för bättre ph.

  http://www.biglife.se/se/h%C3%A4lsa-sk%C3%B6nhet/leva-l%C3%A4ngre/ph-v%C3%A4rde-i-kroppen-11823661

   
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 5 =