Naturliga hudkrämer behöver inte alltid vara så naturliga som de låter. Huden räknas som kroppens största organ och en stor del av de ämnen vi tillför huden tas direkt upp av kroppen och vandrar ut i blodomloppet. Forskning har också larmat för att tillsatserna i våra skönhetsprodukter kan vara skadliga för våra hormoner. I detta inlägg går vi lite närmare in på en intressant konsument granskning som gjorts av Göteborgsposten. 

Farliga ämnen i “naturliga” hudkrämer

Ren, naturlig, ekologisk, pure, grön. Namnen är många. Hudvårdsprodukter saluförs som om de kommer direkt från växtriket. GP:s konsuments granskning visar att flera av dem är långt ifrån naturliga.
I undersökningen tog man fram åtta hudvårdsprodukter. Duschkrämer, hudlotioner, ansikts- och rengöringskrämer. Man har granskat hur produkterna saluförs och vilka ingredienser de egentligen innehåller. I samtliga produkter är vatten det största ingrediensen. När en produkt innehåller vatten, brukar det vanligtvis alltid tillkomma skadliga tillsatser. Tillsatserna i vattenbaserade produkter är nödvändiga för att bakterier inte ska bildas. När du köper en hudkräm med vatten i, får man ingen färsk vara. Produkterna är tillverkade för att hållbarheten ska hålla i många år. Frågan är vad betalar vi för egentligen?

Rengöringsmjölken från Vichy saluförs med att den innehåller spa vatten från källan i Vichy och är fri från parabener. Vad som inte påpekas på förpackningen är att den andra största ingrediensen är mineralolja, en råprodukt som utvinns från petrolium och som kan täppa igen hudens porer och vara hormonstörande.

På pumpflaskan med Skin treat body lotion från Kicks står att den innehåller “pure natural oils”. Jodå, men den bär också på butylfenyl, en variant som anses kunna orsaka irritation och allergiska reaktioner och som är listad av Europeiska Kosmetika direktivet som allergent ämne. Lotionen har även en fair trade symbol på framsidan. Fair trade innehållet visar sig vara fem procent av innehållet.

Body shop skriver på sin hemsida om sin filosofi: att de gör sina produkter med kärlek och omsorg, hämtar de finaste råvaror från hela världen, aldrig testar på djur och produkterna är 100 procent vegetariska.

Kedjans storsäljare body butter med mandel innehåller vegetarisk mandelolja. Men också två omdiskuterade parabener, konserveringsmedlet fenoxietanol, som är klassade av Kemikalieinspektionen som hälsoskadligt och irriterande, farlig vid förtäring samt irriterande för ögon.

Huden räknas som kroppens största organ och en stor de av de ämnen vi tillför beräknas tas direkt upp av kroppen och vandra ut i blodomloppet.

Enligt sajten modette.se använder vi över 200 syntetiska och/eller miljöfarliga ämnen redan innan vi går ut genom dörren på morgonen. Till exempel genom schampo, balsam, duschkräm, mascara, läppstift, parfym. Regelverket kring hudvårdsprodukter är inte lika starkt som kring till exempel läkemedel eller livsmedel. Därför kan många producenter fortsätta att kalla sina krämer för naturliga även om innehållet inte är kontrollerat.

– Det får inte stå något om att de är botande eller läkande, då hamnar de per automatik inom andra varugrupper, säger Gunnar Guzekowski, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket.

“naturlig” eller “ren”?

– Det har vi inga synpunkter på, det finns inga regler för vad som karaktäriserar sådana begrepp.

Kosmetiska produkter genomgår inte någon godkännandeprocess, utan det yttersta ansvaret för att reglerna i EU:s kosmetikadirektiv följs ligger på tillverkaren.

Hur skall man tänka som konsument om man är angelägen om att använda naturliga produkter?

– Det här är jättesvårt alltså! Det finns inga enkla lösningar som konsument. Man får försöka lära sig hur de produkter ser ut rent innehållsmässigt som har mer naturliga komponenter. Försöka se om växtextrakt, som står med sina latinska namn, är det som dominerar. Men även de ingredienser som ser väldigt kemiska ut på namnet kan vara utvunna ur kokosfett eller palmolja. Så egentligen måste man fingranska själva tillverkningen innan det går att säga om ingredienserna är mer eller mindre naturliga, säger Gunnar Guzekowski.

 Omdiskuterade parabener i hudkrämer

Parabener är ett gemensamt namn för en grupp konserveringsmedel: butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben. Några parabener har genomgått vetenskaplig granskning och studier visar att vissa av dem kan störa hormonbalansen hos fiskar. Kritiker menar att denna effekt även finns på människor, medan kosmetikaindustrin hävdar att de är väl beprövade.

På Läkemedelsverket hänvisar man till en expertgrupp inom EU som menar att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, är säkra att använda i kosmetik och hygienprodukter men att det finns osäkerhet kring propylparaben och butylparaben.

– Nackdelen med parabener är att de visat sig, i varierande utsträckning, vara hormonstörande, har David Gunnarsson, produktansvarig på Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, sagt.

Omdiskuterad oljeprodukt

Mineralolja framställs av råolja, petrolium, som är en ändlig resurs och som inte kan brytas ner av naturen. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom de är billigare och mer hållbara än vegetabiliska oljor. Kritiker menar att mineraloljor är dåliga för huden och täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning och förhindrar den från att ta upp vitaminer. Enligt Läkemedelsverket finns dock inga studier som visar att mineralolja skulle vara farlig för hälsan. Mineralolja kan ha många namn …

vaselin, petrolium/petrolatum, paraffin/ paraffinum liquidum, propylene glycol, E 905, ozokerit (förekommer ofta i mascara), polyisobutene (förekommer ofta i lipgloss).

Här kommer en intressant ingredienslista på några utvalda produkter som göteborgsposten har analyserat.


Bioenergy hydrate & repair nattkräm

(L 300)

Mängd:50 ml

Pris:179 kr

Inköpsställe:Kronans apotek, Kungsportsplatsen

Saluförs med:97 procent naturliga ingredienser

Antal ingredienser:31 st

Innehåller bland annat:fenoxietanol, cetearylalkohol, xantangummi, dehydroacetic acid, dimethicone, SLS (sodium laureth sulfat).


 Pureté thermale 3 in 1 rengöringslotion, ansiktsvatten och make up-bortagningsmedel

(Vichy laboratoires)

Mängd:200 ml

Pris:129 kr.

Inköpsställe:Kronans apotek, Kungsportsplatsen

Saluförs med:Innehåller Vichy termal spa vatten samt extrakt från sheaträdet, fri från parabener

Antal ingredienser:15 st

Innehåller bland annat:mineralolja, isopropyl-myristat, carbomer, butylenglykol, parfum.


Skin treat Pure natural oils body lotion

Mängd:250 ml

Pris:89 kr

Inköpsställe:Kicks, Femman

Saluförs med:Bry dig om din hud på ett naturligt sätt med genuina oljor. Få sammetslen hud med rena vegetabiliska oljor, vitaminer och mineraler. Innehåller fairtrade-produkter.

Antal ingredienser:34 st

Innehåller bland annat:Cetylalkohol, dimetichone, xantangummi, limonene, linalool, butylphenyl, methylpropional.


I love….Raspberry & Blackberry bubbelbad och duschkräm

Mängd:500 ml

Pris:69 kr

Inköpsställe:Kicks, Femman

Saluförs med:tvålfri, parabenfri och ph-balanserad, uppfriskande med yummyXX hallon och delikata björnbär.

Antal ingredienser:31 st.

Innehåller bland annat:SLS (sodium laureth sulfat), kokamidpropylbetain, bensylalkohol.


Oliv hårvård schampo

(Oliv naturell, Åhléns)

Mängd:300 ml

Pris:59 kr

Inköpsställe:Åhléns, Nordstan

Saluförs med:Innehåller ekologisk jungfruolivolja. Noga utvald för att minimera påverkan på människor och miljö.

Antal ingredienser:23 st

Innehåller bland annat:SLS (sodium laureth sulfat), pantenol, fenoxietanol.


Pure ocean kroppstvätt

(Emma S)

Mängd:250 ml

Pris:99 kr

Inköpsställe:Åhléns, Nordstan

Saluförs med:Fri från parabener och mineraloljor. Innehåller passionsfruktsolja och sheasmör. “När du känner för att ha en ren dusch”.

Antal ingredienser:17 st

Innehåller bland annat:SLS (sodium laureth sulfat), cocamidopropyl Betain.


Pure & natural fuktgivande dagkräm

(Nivea)

Mängd:50 ml

Pris:99 kr

Inköpsställe:Åhléns, Nordstan

Saluförs med:95 procent av naturligt ursprung. Innehåller ekologisk aloe vera samt arganolja. Fri från parabener.

Antal ingredienser:25 st

Innehåller bland annat:alkohol denat, limonene, linalool, besylakohol, genariol.


Almond body butter kroppssmör/Kroppssmör mandel

(Body Shop)

Mängd:200 ml

Pris:95 kr (rea) ordinarie pris 185 kr

Inköpsställe:Body shop, Fredsgatan

Saluförs med:Innehåller mandelolja, community fair trade kakaosmör och sheasmör.

Antal ingredienser:26 st

Innehåller bland annat: enoxietanol, metylparaben, propylparaben, xantangummi, linalool, limonene, bensylalkohol.


KÄLLA
Ovanstående information kommer från artikeln: Farliga ämnen i “naturliga hudkrämen. Göteborgsposten.
Publicerad 28 januari 2014 Uppdaterad 28 januari 2014

Hur noga är du när du väljer dina hygienprodukter?

Sprid vidare denna kunskap för att uppmana andra att vara noga med val av sina skönhetsprodukter.

Vill du vara säker på vilka hudvårdsprodukter du köper. Införskaffa gärna de med 100 % naturligt innehåll. Just Moroccan Secret tillexempel.  Då är du åtminstone säker på vad du matar kroppens största organ med.

MER LÄSNING

Har du hört talas om greenwashing

Ekologisk djungel bland hud- och hårvårdsprodukter

Grön kosmetika inte alltid skön

Greenwashing cosmetic brands

Gillade du inlägget? Rejta den och sprid vidare kunskapen via sociala medier till era kära och nära.

Peace & Love!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

About The Author

3 Responses

  • Hanan

   Vet inte så mycket om Weledas ingredienser och vågar därför inte påstå något om de. Men Kolla gärna in deras inci 😉

    
   Reply
 1. LiveHealthyBeHappy :)

  Hej, tack för denna artikel 🙂
  Jag googlade runt mycket när jag ville byta hårvård och insåg att det var en ren djungel iochmed att alla “naturliga” produkter inte behöver vara bra för den sakens skull.. Är det okej om jag delar ditt inlägg på min blogg?

   
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 3 =