OM ARGANOLJA

 

 

Arganoljans historia 

 Arganoljans historia är fantasiskt. Arganolja (Argania spinosa) kommer från arganfrukter och växer i träd på en enda plats i världskartan, sydvästra delen av Marocko. Denna skönhetsskatt har genom historien används av berber kvinnorna i decennier för att bevara god hälsa och skönhet.  Idag är den inte bara en trend. Omfattande kliniska studier bekräftar oljans unika egenskaper och enastående drag.  

Men vad gör egentligen arganolja till en unik råvara? Låt oss först ta en historisk tillbakablick. 

Arganoljans historia och upptäcktsresa

Lyssna nu..en gång i tiden fanns ett träd (Argania spinosa). Ett taggigt grönt träd som kunde bli 10 meter högt och leva upp till 450 år. Man tror att arganträdet började växa i en by som heter Argana som låg i nordöstra delen av marockanska staden Agadir. Arganoljans historia bevittnar för oss att marockanerna har använt denna gyllene skönhetskatt för hälsa och skönhet sedan urminnes tider. Folkgruppen Fenicierna har tidigt 1550 f.Kr. använt guldoljan för att försköna sig. När afrikanska Leo Africanus reste över till Marocko upptäckte han arganoljans fantastiska fördelar. Efter denna upptäckt kom guldoljan in i Europa och bara de rika hade tillgång till denna exklusiva, ovanliga och exotiska skönhetsskatt.

Efter 3500 år senare kunde man genom arganoljans historia även bevittna att berber kvinnorna i södra Marocko var kända för sin exotiska skönhet. Deras hemlighet var den dyrbara gyllene olja som de använde regelbundet för att vårda ansikte, hår och naglar. Den legendariska skönheten lockade senare även forskare till denna sällsynta olja. 

Forskarna började allteftersom upptäcka att den innehåller kraftfulla mängder av antioxidanter, föryngrande E-vitamin och andra agenter extremt bra för hud, hår och naglar.

Arganoljans populäritet idag och imorgon 

Arganoljans historia och hur den upptäcktes ledde vidare till det numera populära namnet "moroccan oil".  Tänk att en naturlig serum efter så många år plötsligt blir en internationell sensation. Idag är arganolja särskilt populär bland kvinnor som föredrar att använda naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter på huden i stället för konstgjorda kemikalier och botox. När världen hörde talas om arganoljans multifunktionella fördelar, började många marockanska kvinnor bilda små kooperativ för att utveckla sin produktion och möta den internationella efterfrågan.

Idag är området där Arganträd växer ett världsarv som skyddas av UNESCO sedan 1998. 2,5 miljoner hektar biofärsreservat har skapats för att odla nya träd och skydda de från utrotning. 

Arganoljans historia fairtrade och allt vad det innebär

Arganoljans historia har visat för oss hur uppskattad denna skönhetsprodukt är. På senare har den även blivit en otrolig viktig källa till förändring i världen. Den ökade efterfråga har inte bara gett kvinnorna i landsbygden möjlighet till försörjning, den har också gjort deras familjer en stor förtjänst. Idag är Arganolja deras enda möjlighet till försörjning. Kvinnorna som arbetar i kooperativ får egen inkomstkälla, barnen får möjlighet att gå i skolan och det i sin tur bidrar till bättre levnadsförhållanden för många i byn. Läs gärna grundarens upptäcktsresa i Marocko och överväg från vem du köper din arganolja.  

Upptäck Just arganoil. Flytande guld i en lyxig svart frostad glasflaska.  Just arganoil är  ECOCERT och USDA certifierad. Kallpressad, extra jungfru, ekologisk och fairtrade.