0

Din varukorg är tom

06 May, 2020 3 min läsning

1. Huden är kroppens största organ. 

Hud upptar cirka 1,73 kvadratmeter [eller mer än 18,5 kvadratmeter] för att täcka vårt kött och ben. Ja, huden utgör faktiskt cirka 16 procent av vår kroppsvikt.

faktaomhuden


2. Huden spelar en viktig roll för att reglera kroppstemperaturen

Din hud fungerar som din kropps termostat. När temperaturen stiger aktiveras svettkörtlar för att kyla kroppen ner. Svettning är en kroppsfunktion som hjälper till att reglera din kroppstemperatur. Normal svettning kan vara så mycket som en liter vätska per dag. När temperaturen är lägre stramar blodkärlen i huden och begränsar mängden varmt blod som kan nå huden, vilket förhindrar värmeförlust. Porerna blir också mindre när de utsätts för kallare temperaturer för att behålla värmen. 

3. Huden får sin färg från ett pigment som kallas melanin. 

Hudfärg kan gå från mycket blek till mycket mörk, beroende på hur mycket melanin kroppen gör. Alla har samma mängd celler som producerar melanin, som tillverkas i det yttre lagret av huden som kallas överhuden; men inte alla producerar samma mängd. Ju mer melanin din kropp producerar, desto mörkare blir din hud. 

4. Huden förnyar sig själv. 

Din hud tappar sina döda hudceller dagligen och skapar ett nytt hudskikt var 28: e dag. Även när du sover sköter huden sitt jobb genom att se till att din hud exfolierar sig själv utan din hjälp.  Döda hudceller kan stanna kvar på huden ju äldre vi blir, därför är det viktigt att hjälpa huden att få bort de gamla hudcellerna på ytan genom att exfoliera bort de för finare hy. 

Hur ofta du ska exfoliera beror på din hudtyp. Vi rekommenderar personer med känslig hud att exfoliera en gång i veckan, medan personer med akne eller kombination eller fet hud kan exfoliera två gånger i veckan. 

Vi rekommenderar en mild exfoliant som har lugnande och vårdande egenskaper.  Vi varnar för exfoliatorer med vassa eller hårda partiklar, som aprikosfrön eller valnötskal, vilket kan orsaka mikroskopiska skador i huden. Det är bäst att vara försiktigt.  Massera och skrubba huden i tre minuter, skölj sedan med ljummet vatten för bästa resultat. 

5. Damm består delvis av döda hudceller

Det är en samling av olika ämnen som smuts, djurskall, sand, insektsavfall och till och med döda hudceller. Faktum är att varje gång du dammsugar så plockar du upp döda hudceller från golvet, stolen eller väggarna, Inget man direkt tänker på! 

6. Miljoner bakterier lever på huden 

Hudens yta är som ett litet bakteriesamhälle, gemensamt känd som hud mikrobiota. De ofarliga bakterierna som trivs på huden hjälper faktiskt immunceller att bekämpa mot mikrober som orsakar sjukdomar.

7. Förändringar i huden kan avslöja mycket om din hälsa. 

Det kan vara ett tecken på att något är fel. Utslag, nässelfeber och klåda kan signalera en allergisk reaktion, en bakteriell hudinfektion, en  infektion eller en kronisk sjukdom. En leverfläck kan till exempel vara ett tecken på hudcancer. Va vaksam om den ändrar i storlek, form eller färg. 

8. Finnar orsakas inte av smuts eller kost. 

Det här är en vanlig missuppfattning. Akne kan vara hormonellt betingat och orsakas eller förvärras av menstruation eller graviditet på grund av förändringar i hormonnivåer, svettning, fuktighet eller vissa mediciner, kosmetika eller hårpreparat. 

För att hjälpa till att behandla och förebygga akne rekommenderar vi att du tvättar ansiktet två gånger om dagen och återfuktar med en talg reglerande produkt.  

Vi rekommenderar oljefria skönhetsprodukter som inte täpper porerna. Glöm inte att tvätta dina handdukar, smink skydd och penslar regelbundet. Sen får du absolut inte glömma att tvätta bort all smink innan du lägger dig. 

 

Vi rekommenderar

 

afrikansksvarttvålhuden

Läs vad våra 100-tals kunder tycker om Afrikansk svart tvål 🍃 🧕🏿 


Lämna en kommentar

Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.