28 March, 2021 10 min läsning
✅ Traditionellt bevarad tvål recept handgjord av kvinnorna i Ghana.
✅ Innehåller rostade groblad, kakaobönor och sheasmör
✅ Har används i decennier och är omtyckt av många världen över
✅ Instruktioner bör följas vid första användning (se nedan)
✅ Tvålens PH värde balanseras efter tvätt (läs forskning nedan)
✅ Passar de flesta hudtyper men PASSAR INTE ALLA!
Bod Bazars Afrikanska svarta tvål är äkta. Den innehåller INGA kemikalier, INGA animaliska fetter, INGA konserveringsmedel, INGA färgämnen/ färgförstärkare och INGA konstgjorda dofter. Äkta Afrikansk svart tvål ska inte vara slät och svart utan vara brun och lite grumlig.
Det är inte bara vetenskapliga studier som bekräftar detta. Tvålen har används i deccennier och är välbeprövad och omtyckt av många världen över.
Det är viktigt att känna till att alla svarta tvålar är inte tillverkade rättvisa.
Uppkomsten av finnar och plitor är väldigt vanligt första gången man använder svart tvål. Huden kan rensa ut slagg och orenheter som har legat under ytan och som nu tvingas bort. Huden kan också bli röd om man har känslig hud. Om du upplever detta första gången, håll ut!
"Utrensningsprocessen är helt normalt". Det tar ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya hudvårdsprodukter och först därefter kan du se resultat. DÖM aldrig tvålen efter en användning.
Du kanske märker att din hud ger mer finnar, känns stram och torr. Svart tvål kan också ge en stickande känsla. Det här är också något som går över redan efter första veckan och beror på askan i tvålen.
Gör alltid ett litet test på en del av kroppen om du är överkänslig på insidan av armbågen, för att säkerställa att du inte är allergisk mot någon ingrediens i tvålen.
Sprid ut tiden du använder ABS om torrhet uppstår. Använd tvålen mindre i början. Tex. 2-4 gånger i veckan. Trappa upp och tvätta efter behov.
Att tänka på:
✅ Du ska inte ha den som en mask i ansiktet.
✅ Du ska inte sova med tvålen :)
✅ Du ska inte använda den för ofta
✅ Använd inte tvålen på öppna sår eller sprucken hy.
✅ Undvik att få tvålen i ögonen. Det kan svida!
✅ Djuprengörande
✅ Exfolierande, tar bort döda hudceller
✅ Kan minska pormaskar
✅ Kan hjälpa finnig, acne och finnig hy
✅ Kan hjälpa mot fläckar och hyperpigmentering
Även om tvålen är skonsam och naturlig, så passar Afrikansk svart tvål inte alla. Den kan orsaka irritation om man är överkänslig mot askan i tvålen, vilket händer väldigt sällan. Det är också viktigt att använda den i början.
Vi rekommenderar inte tvålen för personer med atopiska hudbesvär eller personer som har en nedsatt hudbarriär. Men eftersom vår Afrikanska svarta tvål är äkta och helt naturlig kan personer som har eksem också glädjas av tvålen.
Body Bazars Afrikanska svarta tvål Innehåller:Potasium Shea Butterate (shea smör), Glycerin, Maris Sal (Sea Salt), Carbo Medicinalis Vegetabilis (Ash from cocoa pod & plantain leaf samtPotassium hydroxide som försvinner i slutprodukten.
Läs mer om Potassium hydroxid och hur Afrikansk svart tvål tillverkas i detta inlägg.
Tvålen är rik på naturliga fettsyror. Järn. vitamin A, E, C och järn.
✅ Plantain skin - Rik på järn och E. Ämnen som bekämpar fria radikaler och bevarar hudens struktur.
✅ Sheasmör -är rik på vitamin A, potasium och magnesium. Stärker och förnyar hudens vävnader.
✅ Kakao pod - Rik på C-vitamin - stärkande och vårdande för huden
✅ Glycerin - har fuktbindande egenskaper och dämpar irritation i huden.
Resultatet blir en fantastisk fräsch, mjuk och ren hy!
Äkta traditionell svart tvål blir till när trä-askan/växtved (plantain skin) får jäsa i en vattenprocess vilket bildar en lut-vatten-effekt som reagerar med oljan I sheasmöret, glycerinet och havssaltet. Resultatet ger en äkta, vårdande och helt naturlig tvål som löddrar och djuprengör på ett skonsamt sätt.
Forskning bevisar att tillverkningen av naturlig tvål är en naturlig process som är bättre än framställning av produkter med kemiska ämnen som ofta används i kommersiella schampo och handtvålar. Ämnen som varken kroppen eller naturen kan bryta ner och som i längden kan skada huden.
Hudens normala PH värde är på 4,5-5 och en del påstår att man absolut inte kan rengöra ansiktet med en rengöring som har ett PH värde på 10. Detta påstående är svagt och stämmer inte in för naturliga tvålar som är rika på rena fetter, växter och oljor.Läs mer om PH värde här.
Varför denna hype om "pH-balanserad"?
Företag som tillverkar sina skönhetsprodukter med syntetiska tillsatser försöker ständigt hitta sätt att övertyga allmänheten att deras produkter är vad du behöver. De hävdar att din hud är "sur" och att deras produkter som innehåller onaturliga tillsatser skall på något sätt vara bättre för din hud.
En produkts pH är inte den verkliga faran för din hud (mellan pH 5 och 10). Det är de tveksamma ämnen och andra kemikalier som tillsätts i produkter för att balansera pH värden du helt och hållet ska undvika och som är skadliga för din hud och hälsa. Dessa kan skada och förhindra att huden klarar av att hantera sin egen pH-balans. Det är ett faktum att många av oss har blivit mycket känsliga för dessa syntetiska tillsatser och rengöringsmedel. Se gärna filmen: Beauty Toxic.
När de så kallade “Ph-balanserande” duschgel / rengöring med pH-nivå som är närmast den hyllade hudens pH (5,5) blandas med vatten under en dusch som innehåller klor och olika mineraler så kommer PH värdet knappast att vara samma pH som det började i flaskan! PH nivån förändras alltså beroende på hur hårt eller mjukt vattnet är.
En RENGÖRING som har balanserad PH värde behöver alltså inte alltid vara bra för din hud.
En naturlig tvål med PH värde mellan 8-10 är inte skadligt för varken ansikte eller kropp. Här är en studie som visar att långtidsanvändning av naturlig tvål INTE påverkar hudens pH värde, när man tvättar av tvålen, återställs hudens PH balans snabbt igen. Ta del av studien HÄR.
Våra hudtyper är olika och det som passar en person behöver inte passa alla. Afrikansk svart tvål är skonsam och naturlig och passar de flesta hudtyper.
En fet hud mår bra utav en alkalisk (basisk) rengöring, då huden sägs ha ett lägre pH-värde än torr hud. Rekommendation: Använd tvålen 1gång per dag till varannan dag.
För vissa individer kan svart tvål torka ut huden, särskilt i början. Men det behöver inte vara dåligt. Vi har valt att satsa på svart tvål som innehåller hög andel sheasmör (50 %) med fuktgivande egenskaper. Så länge man återfuktar så återställer huden sin balans snabbt. Detta gör att folk med torra hudtyper också kan använda vår afrikanska svarta tvål med glädje. Ibland kan torr hud betyda att man behöver exfoliera huden 1-2 gånger i veckan. Det kan svart tvål hjälpa till med, då de har milt exfolierande egenskaper. Rekommendation: Använd mellan 2-4 gånger i veckan eller efter behov.
Känslig hud
Har du känslig hy. Börja med att använda tvålen 2-4 gånger i veckan eller bara när du vill exfoliera huden. Prova dig fram. Använd aldrig tvålen som en mask eller öppna sår!
Gyllene Tips:
För bästa resultat spraya PH balanserande rosenvatten. Inte nödvändigt men ger bra resultat. Återfukta! En ren kallpressad arganolja går hand i hand med den svarta tvålen. Den är mycket rik på E-vitamin och antioxidanter som är vårdande och har en förmåga att balansera hudens talgproduktion. Jag personligen rekommenderar den fasta svarta tvålen framför den flytande. Då jag upplever att den är snäppet bättre.
Förvara tvålen på en sval och torr plats. Tvålen kan mjukna när den kommer i kontakt med vatten, därför bör den lufttorkas på en tvålfast med jämna mellanrum. När Afrikansk svart tvål utsätts för luft kan den utveckla en tunn vit-färgad hinna. Detta är inget mögel eller farligt utan beror på att konsistensen i tvålen reagerar mot kall luft.
Du kan antingen använda den som den är eller skära av en del från den fasta tvålen. Förvara resten i en tvålbox.
Den traditionella afrikanska svarta tvålen är en mild naturlig handgjord tvål. Det finns många rapporter om dess effekter vid hanteringen av olika hudåkommor. Även om många påståenden är anekdotiska är användarna mycket nöjda med dess användning globalt. Tvålen har använts i decennier och har en historia bakom sig. Den tillverkas av kvinnokooperativ och bidrar även till nya arbetsförhållanden. Dess anti-mikrobiella effekter har demonstrerats i olika studier. Vilket gör det mindre irriterande för patienter med hudsjukdomar. Passar de flesta hudtyper och kan användas i både kallare och varmare klimat. Tvålens PH är runt 10 och alla handgjorda naturliga tvålar ligger kring samma skala.
Några studier att ta del av:
En produkt passar inte alla och så är det bara. Men jag är stolt över en produkt som har hjälpt otroligt många där ute med sina hudbesvär i ansiktet och som har hyllats runt om i landet. Jag är även stolt över att kunna handla en produkt som skapar arbetstillfällen för fattiga kvinnor i Ghana och ger möjlighet för deras barn att få en utbildning. Afrikansk svart tvål ingår i kollektionen: AFriCAN MORE! Ett långsiktigt projekt för Kvinnor I Ghana.
Om jag av någon anledning har missat att skriva Potassium Hydroxide på INCI,så är det inte för att vilseleda mina kunder, utan är bara ett miss från min sida och oklarhet vilken benämning jag ska nämna. Det finns inte rätt eller fel här. Potassium hydroxide i svart tvål har också benämningarna: plantain Potash och Potassium Shea Butterate.
Body Bazars vision har från starten haft en hållbar agenda och mitt varumärke har sålts på stora företag som Jordklok, Nordic Feel, Swedish Beauty Factory, Naturligt snygg och fått mycket goda recensioner. Jag avbröt samarbetet med alla mina återförsäljare 2017 och valde att ta min egen väg och växa i långsammare takt, med små Batch och med högsta kvalitet och kundservice i fokus.
Body Bazar är också under ett viktigt samhällsuppdrag #cokfin - Ett upprop mot inkluderande hållbar skönhet med målet att "Demokratisera tillgång till hållbar skönhet"
Delar du Body Bazars vision? Din support betyder mycket för mig.
Min ögonkräm Argan & the BEE är just nu nominerad till Årets PRODUKT av Juryn på Organic Beauty Award - en tävling som sponsras av HÄLSA.
Läs vidare
Studier som visar att långtidsanvändning av naturlig tvål inte påverkar hudens pH-underhållsmekanism. Hudens PH balans balanseras snabbt efter tvätt.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25073884/
www.ewg.org/skindeep - Rå Afrikansk svart tvål klassas också som säkert .
EWG: s Skin Deep®-databas - kan ni också undersöka och lära känna ingredienserna som andra rekommenderar. Jag uppmanar er att titta på innehållsförteckning innan ni köper någon produkt i marknaden - för att säkerställa att den är hälsosam för både huden och hälsan.
Läs också mitt blogg inlägg om PH VÄRDE på FASTA TVÅLAR: Första-ph-värdet-i-fasta-naturliga-tvålar!
Hur gör man Afrikansk Svart tvål - är den naturlig?
[i] Oranges, T., Dini, V., & Romanelli, M. (2015). Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Advances in wound care, 4(10), 587-595
[ii] DYKES, P. (1998). Surfactants and the skin. International Journal of Cosmetic Science, 20(1)
[iii] Gfatter R, Hackl P, Braun F: Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants. Dermatology 1997; 195: 258–262
[iv] Bornkessel, A., Flach, M., Arens‐Corell, M., Elsner, P. and Fluhr, J. W. (2005), Functional assessment of a washing emulsion for sensitive skin: mild impairment of stratum corneum hydration, pH, barrier function, lipid content, integrity and cohesion in a controlled washing test. Skin Research and Technology, 11: 53-60. doi:10.1111/j.1600-0846.2005.00091.x
[v] Bechor R, Zlotogorski A, Dikstein S. Effect of soaps and detergents on the pH and casual lipid levels of the skin surface. J Appl Cosmetol 1988; 6:123-128
[vi] Takagi, Yutaka & Kaneda, K & Miyaki, M & Matsuo, K & Kawada, H & Hosokawa, H. (2014). The long-term use of soap does not affect the pH-maintenance mechanism of human skin. Skin Research and Technology. 21. doi:10.1111/srt.12170
[vii] Mark Oestreicher. Detergents. bath preparations, and other skin cleansers. Clinics in Dermatology 1998; 6:29-36
[viii] Ertel, Keith. (2000). Modern skin cleansers. Dermatologic clinics. 18. 561-75. 10.1016/S0733-8635(05)70207-2
[ix] DYKES, P. (1998). Surfactants and the skin. International Journal of Cosmetic Science, 20(1)
[x] California Environmental Protection Agency (CalEPA), & The Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA). (n.d.). 1,4-Dioxane. Retrieved February 18, 2019, from https://oehha.ca.gov/proposition-65/chemicals/14-dioxane
[xi] EWG and the Campaign for Safe Cosmetics. (2010, May). Not So Sexy. Retrieved February 18, 2019, from https://www.ewg.org/research/not-so-sexy
[xii] Draelos ZD. The science behind skincare: Cleansers. J Cosmet Dermatol. 2018; 17:8–14. doi:10.1111/jocd.12469
[xiii]Ertel, Keith. (2000). Modern skin cleansers. Dermatologic clinics. 18. 561-75. 10.1016/S0733-8635(05)70207-2
[xiv] Seweryn, A. (2018). Interactions between surfactants and the skin – Theory and practice. Advances in Colloid and Interface Science, 256, 242-255
[xv] Corazza, M., Lauriola, M. , Zappaterra, M., Bianchi, A. and Virgili, A. (2010), Surfactants, skin cleansing protagonists. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 24: 1-6. doi:10.1111/j.1468-3083.2009.03349.x
[xvi] Orsavova, J., Misurcova, L., Ambrozova, J. V., Vicha, R., & Mlcek, J. (2015). Fatty Acids Composition of Vegetable Oils and Its Contribution to Dietary Energy Intake and Dependence of Cardiovascular Mortality on Dietary Intake of Fatty Acids. International journal of molecular sciences, 16(6), 12871-90. doi:10.3390/ijms160612871
[xvii] Chularojanamontri, L., Tuchinda, P., Kulthanan, K., & Pongparit, K. (2014). Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(5), 36-44.
[xviii] Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. doi:10.3390/ijms19010070
[xix] Ventura, S. A. and Kasting, G. B. (2017), Dynamics of glycerine and water transport across human skin from binary mixtures. Int J Cosmet Sci, 39: 165-178. doi:10.1111/ics.12362
[xx] Burlando, B. and Cornara, L. (2013), Honey in dermatology and skin care: a review. J Cosmet Dermatol, 12: 306-313. doi:10.1111/jocd.12058
[xxi] Chularojanamontri, L., Tuchinda, P., Kulthanan, K., & Pongparit, K. (2014). Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(5), 36-44
[xxii] Khnykin, D., Miner, J. H., & Jahnsen, F. (2011). Role of fatty acid transporters in epidermis: Implications for health and disease. Dermato-endocrinology, 3(2), 53-61
[xxiii] Porto, Carla & Decorti, Deborha & Tubaro, Franco. (2012). Fatty acid composition and oxidation stability of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil extracted by supercritical carbon dioxide. Industrial Crops and Products. 36. 401–404. 10.1016/j.indcrop.2011.09.015
Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.