av Archnaka sahi 01 May, 2020

Arganolja - historien och upptäcktsresan

Lyssna nu..en gång i tiden fanns ett träd (Argania spinosa). Ett taggigt grönt träd som kunde bli 10 meter högt och leva upp till 450 år. Man tror att arganträdet började växa i en by som heter Argana som låg i nordöstra delen av marockanska staden Agadir.

 

Arganoljans historia bevittnar för oss att marockanerna har använt denna gyllene skönhetskatt för hälsa och skönhet sedan urminnes tider. Folkgruppen Fenicierna har tidigt 1550 f.Kr. använt guldoljan för att försköna sig. När afrikanska Leo Africanus reste över till Marocko upptäckte han arganoljans fantastiska fördelar. Efter denna upptäckt kom guldoljan in i Europa och bara de rika hade tillgång till denna exklusiva och sällsynta skönhetsskatt.

3500 år senare kunde man genom arganoljans historia även bevittna att berber kvinnorna i södra Marocko blev omtalade för sin skönhet. Deras hemlighet var den dyrbara gyllene olja som de använde regelbundet för att vårda ansikte, hår och naglar. Deras strålande skönhet lockade senare även forskare till denna sällsynta olja.

Forskarna började allteftersom upptäcka att den innehåller kraftfulla mängder av föryngrande antioxidanter såsom höga halter av E-vitamin och andra agenter extremt bra för hud, hår och naglar.

 

arganoil history facts

           

Arganoljans populäritet idag och imorgon

Arganoljans historia och hur den upptäcktes ledde vidare till det numera populära namnet "moroccan oil".  Tänk att en naturlig serum efter så så många år plötsligt blir en internationell sensation.

Idag är arganolja särskilt populär bland kvinnor som föredrar att använda naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter på huden i stället  botox och fillers. När världen hörde talas om arganoljans multifunktionella fördelar, började många marockanska kvinnor bilda små kooperativ för att utveckla sin produktion och möta den internationella efterfrågan och på den vägen var det.

Idag är området där Arganträd växer ett världsarv som skyddas av UNESCO sedan 1998. 2,5 miljoner hektar biofärsreservat har skapats för att odla nya träd och skydda de från utrotning.

Arganoljans historia fairtrade och allt vad det innebär

Arganoljans historia har visat för oss hur uppskattad denna råvara är. På senare tid har den även blivit en otrolig viktig källa till förändring i världen.

Den ökade efterfråga har inte bara gett kvinnorna i landsbygden möjlighet till försörjning, den har också gjort deras familjer en stor förtjänst. Idag är Arganolja deras enda möjlighet till försörjning.

Kvinnorna som arbetar i kooperativ får egen inkomstkälla, barnen får möjlighet att gå i skolan och det i sin tur bidrar till bättre levnadsförhållanden för många i byn.

Det finns tyvärr mycket exploatering och utnyttjande i denna bransch. När du handlar din just arganoil flaska från Body Bazar kan du vara säker på kvalitén och tillverkningsprocessen och bevarandet av arganträd. Du kan till och med spåra din flaska till trädet den kom ifrån. Vi är stolta partners till Sidi Yassine. Arganolja är en fantastisk olja! 

Läs våra recensioner om arganolja och vår beauty oscar belönade ögonkräm argan & The bee som blev utsedd för årets bästa ögonkräm av skönhetsredaktörerna på aftonbladet med motiveringen:

" Svenska blåbär möter Marockansk arganolja. Vi vill bara ha mer".

 

 

Har du frågor. Maila oss på info@bodybazar.com eller kommentera nedan. 

Archnaka sahi
Archnaka sahi


Lämna en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan de visas.


Ytterligare artiklar om Bazar Lifestyle

ekologiskhårfärg
5 misstag folk gör när de färgar med naturlig hårfärg

av Archna Sahi 06 July, 2020

Ta del av 5 vanligaste misstag folk gör när de färgar med naturlig hårfärg för första gången. Undvik dessa och lyckas färga frillan helt utan gifter!
Så bygger du en hållbar hudvårdsrutin
Så bygger du en hållbar hudvårdsrutin

av Archna Sahi 09 May, 2020

Hitta din perfekta hudvårdsrutin på Body Bazar. Förvirrad över vilken ordning du ska ta dina produkter. Här förklarar vi hur du enkelt  bygger din skönhetsrutin utan att det ska behöva vara komplicerad.

 

 

faktaomhuden
9 överraskande fakta om huden

av Archna Sahi 06 May, 2020

Vi gör det vi ska. Vi rengör huden på djupet. Smeter på med krämer och oljor. Men hur mycket vet vi egentligen om huden? Här kommer fakta du kan ta med dig för livet för att lära känna vår största organ i kroppen!
Skriv upp dig på nyhetsbrevet & Få 10% rabatt

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer.
Okej