Kampanjen blev en succé. NU FRI FRAKT ALLA DAGAR. 3-4 leveransdagar. 

av Hanan, Skönhetsinspiratör 29 Augusti, 2017

Idag adresserar vi ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat: att byta till en naturlig och ekologisk hudvårdsrutin. Ekologisk hudvård skiljer sig såklart från konventionell och det gäller inte enbart ingredienserna - grön skönhet är ett helhetskoncept som inkluderar innehåll, framställning och förpackning av produkterna. Body Bazar förespråkar alltid naturlig hudvård då det innebär att du tar kvalitativa och medvetna beslut om vilka produkter du lägger på huden samt vilka framtidsvisioner du väljer att stödja.

Tyvärr finns det många missförstånd när det kommer till ekologisk hudvård. Du kan UTAN TVEKAN hålla en naturlig skönhetsrutin och samtidigt känna att du inte behöver ge upp eller sakna någon av dina gamla produkter, och detta är fullt möjligt oavsett budget. Tvärtom så kommer du att märka att din naturliga skönhet värnas om och successivt kommer fram allt mer efter bytet - dessutom är det bra för din hälsa!

Denna nybörjarguide är till för alla som önskar att byta från konventionell till ekologisk hudvård och känner att de behöver inspiration på vägen. Det är också en perfekt guide för dig som bytt vissa produkter men inte vågat gå hela vägen ännu, av vilken anledning det än må vara. Vi kommer att ta upp anledningar till varför du bör byta till det gröna skönhetsspåret, vad du kan förvänta dig under övergångsperioden samt generella tips om skönhetsprodukter. Let's get started! ekologisk-hudvård

Fråga dig själv varför

Ni som följt mitt arbete med Body Bazar vet att jag brinner för samhällsfrågor som berör rättvisa arbetsvillkor,  hållbarhet och miljöpåverkan. Men detta behöver absolut inte stämma in på dig - tvärtom kommer du snart märka att varenda person som bytt till ekologisk hudvård har individuella anledningar till varför.

Vissa kommer in på detta spår för att de har känslig hy som reagerar på ingredienser som finns i konventionella produkter och samtidigt är en del väldigt pålästa om den negativa miljöpåverkan som mikroplaster och mineraloljor kan ha. Andra oroar sig istället för potentiellt hormonstörande ämnen såsom ftalater, och ytterligare en stor del har upptäckt ekologiska hudvårdsprodukter i samband med att ämnet blivit trendigare och på det sättet nått ut bättre till konsumenterna.

Denna resa börjar helt enkelt med att du gör en personlig koppling och frågar dig själv VARFÖR. När du vet vad du letar efter kommer du att känna dig bekvämare.
Här har du några punkter att fundera över:

Bra för hälsan och säkert att använda

Allt du smörjer in dig med kan absorberas av huden.... yes, it's true! Huden är kroppens största organ med funktionen att skydda oss mot yttre påverkan. Ekologiska hudvårdsprodukter är kända för att vara säkra eftersom de inte innehåller några gifta kemikalier, ifrågasatta konserveringsämnen eller fyllnadsmedel - det kan vara mycket skrämmande att forska i hur lite vi faktiskt vet om den potentiella risken med cocktaileffekten av alla dessa ingredienser.. 

Å andra sidan är grön hudvård tillverkad med naturliga råvaror som varken är ifrågasatta som möjligt osäkra eller bidragande till denna cocktaileffekt av kemikalier. Man kan självklart inte säga att alla individer klarar av att använda exakt alla naturliga skönhetsprodukter, du kan fortfarande ha allergier eller vara känslig såklart, men att byta till en grön skönhetsrutin där du avstår från syntetiska kemikalier är en win-win för din hud och din hälsa i längden!

En hälsosam och glad hud

Som nämnt ovan finns det många som bytt från konventionell hudvård på grund av sin känsliga hy. Ekologiska hudvårdsprodukter är tillverkade med naturliga, växtbaserade råvaror vars näringsämnen verkar närande, återfuktande och tar hand om huden, men inte bara det - de är varken uttorkande, irriterande eller täpper till porerna. Det leder till en glad hud som får bevara sin naturliga miljö och lyster. Du kommer garanterat att märka skillnad i det långa loppet.

Miljö- och framtidstänk

Många konventionella produkter innehåller ämnen som tyvärr är riktiga miljöbovar, antingen genom sättet de framställs på eller vad de gör med naturen efter att vi använt produkterna. Vi kan ta mikroplaster (microbeads) som ett exempel. Dessa små plastartiklar som ofta finns i konventionella peeling-produkter, tandkrämer och även i smink rinner igenom reningsverken och ut i havet där de förorenar samt förgiftar och äts upp av djuren i havet..

Genom ekologisk odling får vi även färre föroreningar från bekämpningsmedel, och dessutom brukar oftast helhetstänket som inkluderar miljömedvetenhet finnas hos företag som förespråkar naturlig och ekologisk hudvård. Denna vision räknar då in förpackningar, transporter och annat som har med våra hudvårdsprodukter att göra. 

Grön glamour och heta trender

Den tiden när man trodde att naturlig hudvård var något tråkigt och oglamoröst är långt förbi! Men många har tyvärr fortfarande denna uppfattning eller får för sig att ekologisk hudvård faktiskt inte ger något bra resultat.. Detta är såå INTE sant, darling! Välkommen till vårt millenium av eko glamour!

Den gröna skönhetsindustrin har kommit långt. Idag finner du enkelt giftfria och naturliga lyxprodukter med stiliga förpackningar, till bra priser. Är det inte underbart att eko numera känns trendigt och att man samtidigt kan kombinera det med att stötta företag vars värderingar och visioner faktiskt är något man stolt kan stå bakom?!

naturlig-hudvård

Hur du slutar, och mer om övergångsperioden

Nu när du fått övertygelse om varför det är bra att byta så kommer vi att berätta några saker som du kanske inte riktigt förväntade dig...

Måste man byta alla produkter på en gång?

Nej, du behöver inte kasta ut allt! Vissa gör det och går "all in" på en gång, men för de allra flesta passar inte detta tillvägagångssätt. Det slutar lätt i att man ångrar en massa impulsköp man gjort för att försöka ersätta sina skönhetsprodukter, utan att ha hunnit testa eller gjort några efterforskningar om hur dessa produkter faktiskt fungerar. Dessutom är  det dyrt att helt plötsligt bara byta ut allt på en och samma gång och du ska ju bli av med den där tanken att eko hudvård inte finns för smalare plånböcker!

Det är också viktigt att ha detoxfasen i åtanke, för det händer ofta att man går igenom en sådan. Då kommer det att underlätta att byta ut produkter när de väl tar slut eller när datumet går ut; en i taget för att på ett mildare sätt ta sig igenom övergångsperioden. Kroppsprodukter är förmodligen de enklaste att ersätta, därefter hårvårdsprodukter, sedan deodorant och smink och sist ansiktsprodukterna. Plocka upp en eko variant och se hur du gillar den. När du väl hittat en eller två byter du till nästa kategori av personvård eller skönhetsprodukt. Är du förälder kan det vara lägligt att börja med barnens produkter först. 

Förenkla din skönhetsrutin

Har du någonsin räknat hur många skönhetsprodukter du använder per dag? Prova det ... och inget fusk! När du väl gjort det så räkna antalet ingredienser i varje produkt och lägg sedan ihop de alla tillsammans. Använder du tusentals kemikalier i kombination varje dag? 

Det är enkelt att förenkla sin skönhetsrutin genom att förstå vilken/vilka ingredienser som ofta finns gemensamt i flera produkter och därefter använda den rena, naturliga råvaran som man önskar. Köp ren ekologisk arganolja som du kan använda till såväl hårtopparna som ögonhyn istället för separata produkter som båda ändå innehåller denna råvara.

Ta kontrollen och bli en medveten konsument

Det är lätt att bli förvirrad i början eftersom det tyvärr finns företag som sysslar med något som brukar kallas för grönmålning ( greenwashing). Gör lite efterforskning innan du drar slutsatsen att en produkt eller ett varumärke är såsom de utgör sig för att vara. 

Den riktiga kontrollen över situationen kommer du att känna av när du börjar lära dig att läsa etiketter. Titta förbi fina flaskor, ignorera mirakulösa marknadsföringskrav och gå direkt till ingredienserna! Ta dig tid att bekanta dig med produkterna du använder varje dag. I början kan detta kännas överväldigande så det kan vara bra att koncentrera sig på några få ingredienser som du vill undvika i början; lära sig deras INCI-namn och hålla utkik.

Certifieringar är alltid bra men du bör också vara medveten om att sådant kostar och därför väljer många, framförallt mindre, företag (eller kanske inte klarar av ekonomiskt) att inte certifiera sina produkter - fastän de egentligen håller kraven.

Sist men inte minst måste vi påminna om att marknaden faktiskt består av de varor som vi konsumenter efterfrågar - vi har alltså makten att ge stöd till företag vars övertygelse och praxis passar med våra värderingar. Ju mer vi börjar vara öppna och våga begära bra varor av affärerna, desto snabbare kommer vi att se resultat!

Upplever du svårigheter trots att du verkligen försöker?

Få inte kalla fötter om du upplever svårigheter! Du är absolut inte ensam om att ha fått upp förhoppningarna om grön hudvård, för att sedan känna av detox-effekterna och börja sakna dina gamla produkter. Men tro mig, det går över! Om du kommer ihåg principen ovan (dvs, att stegvis byta ut dina hudvårdsprodukter) så blir övergångsbesvären inte alls lika jobbiga. 

Upplever du trots det ändock många besvär så kom ihåg att d essa symptomer bara är ett exempel på hur beroende våra kroppar har blivit. Vår hud producerar naturligt talg vilket är en substans som håller den mjuk och smidig samt är en del av hudens viktiga skyddsbarriär. Löddrande ämnen i konventionella hygienprodukter är ofta starka tensider som torkar ut huden, vilket leder till en överproduktion av talg (hudens sätt att kompensera förlusten). Med ekologiska hudvårds- och hårvårdsprodukter slutar du att ta bort denna naturliga substans och det tar då tid för såväl huden som hårbotten att vänja sig vid den "nya" (egentligen naturliga) situationen. Låt din kropp reglera och ha tålamod, den obehagliga känslan kommer att försvinna!

Testa, testa och testa  

Låt oss inse sanningen; om en produkt inte fungerar kommer vi inte att använda den! Och det är därför såklart viktigt att du letar efter ekologisk hudvård som faller dig i smaken.

Var aldrig blyg om att fråga företag om tester, läs andras recensioner och kom ihåg att en av de bästa delarna med att go natural är alla nya produkter du kommer att få testa ;). Det finns massvis med coola trender att haka på; balsammetoden, no poo, surskölj, the Oil Cleansing Method, DIY do-it-yourself skincare... med flera. Se detta som en upptäcksfärd: börja leta så kommer du att finna skatter!

bästa-hudvårdsprodukter

Naturlig hudvård vi älskar och använder

Naturlig och ekologisk ansiktsvård - rengöring, exfoliering, balans, fukt och smink

 • Tillsammans med hårvård så är bytet av ansiktsvård känsligt för många. En del kan ha använt starka och uttorkande konventionella produkter i åratal vilket skapat obalans i huden och en överproduktion av talg - den personen upplever då omställningsbesvär och oljig hy i början. Men precis som med hårvård så kommer denna period att gå över, och många upplever att deras hy istället blir mer och mer levande och balanserad.
 • Försök att hålla dig till rengöring och skrubb som inte är för starkt för ansiktshyn. De flesta fasta tvålar har ett för basiskt pH-värde för att regelbundet användas till ansiktet, och finns det en tvål som sägs ha det användningsområdet så se till att den (precis som Afrikansk Svart Tvål) är tillräckligt balanserande och återfuktande för att kunna användas till ansiktshyn.
 • Hydrolat är ett perfekt alternativ för en naturlig ansiktstoner! Många av denna sortens ansiktsvatten innehåller en liten del eterisk olja vilket också bidrar med en god doft och lätt stämning för sinnet. Ta vårt ekologiska rosenvatten som exempel - kungen av rosor!
 • Det kan fortfarande vara bra att ha årsskiften och säsongshudvård i åtanke, även fast du bytt till eko. På sommaren kanske det fungerar för dig att endast använda ekologisk arganolja som återfuktare i ansiktet (passar även den känsliga hyn kring ögonen), men på vintern kan du även behöva en något tjockare kräm för att huden helt ska återhämta sig från torrheten som kan orsakas av den kraftiga kylan.
 • När det gäller ekologiskt smink så har branschen verkligen blommat upp de senaste åren - vilket är mycket roligt! Det finns massvis med märken och varianterna bara fortsätter att komma. Glöm inte att kolla efter vegan eller cruelty free-symboler för dig som också bryr dig om sådant då makeupingredienser kan vara något svårare att veta direkta ursprunget av.

Naturlig och ekologisk hudvård - tvål, skrubb, mjukgörande och skyddande

 • Som vi nämnt tidigare så är kroppsvården oftast de enklaste produkterna att ersätta. African Black Soap är en av våra mest prisade produkter och finns som flytande tvål samt fast tvålbar. Vad du föredrar är individuellt! Vissa tycker om de hygieniska och mjukgörande fördelarna som den flytande tvålen ger, medan andra föredrar den djuprengörande egenskapen och ekonomiska fördelen med fasta tvålar. Andra mycket uppskattade naturliga tvålar att utforska är aleppotvål och galltvål.
 • African Black Soap ger en lätt exfoliering av huden, och andra poplära, naturliga alternativ är sockerskrubbar. Har du inte läst på om miljöskador från mikroplaster som ofta förekommer i konventionell peeling så rekommenderar vi att göra det!
 • Det finns massvis med härliga alternativ av naturliga kroppskrämer och kroppssmör idag - såväl doftfria som med olika goda aromer från eteriska oljor. Ren olja fungerar också suveränt som både skyddande och återfuktande alternativ. Populära kroppsoljor är ofta kokosolja och mandelolja - dessa två används även som massageoljor.

Naturlig och ekologisk hårvård - schampo, inpackning, fukt och hårfärg

 • Alla som bytt från konventionell till naturlig hudvård och hårvård vet om att de flesta upplever någon form av övergångsperiod med "bieffekter", framförallt när det gäller att sluta med konventionellt schampo. Därför kan det vara klokt att vänta med detta byte tills en period då du vet om att du inte behöver stressa över att ta itu med oljigt hår på jobbet, bröllopsbjudningen eller när du bara behöver gå ut mycket i allmänhet. Kanske semestern passar bra? Föräldraledigheten? Vinterfirandet? Efter denna första tid så gäller det också att hitta ett schampo som du trivs med.
 • Efter schamponeringen är vi ofta vana med att använda balsam eller inpackning. Det finns självklart gröna varianter av detta, och några trender som även slagit igenom i den naturliga nichen som du borde spana in är surskölj och varm oljeinpackning.
 • Att konventionell hårfärg innehåller skadliga ämnen är inget nytt, tyvärr! Debatten om hälsoriskerna för frisörerna samt för känsligare individer (såsom gravida) är ständigt pågående. Att färga håret med ekologisk växtfärg är ett hälsosamt alternativ som både ger håret näring och ett nytt utseende. Spana in vår älskade kollektion Yes I Am Free för att utforska mer!

ekologisk-hårfärg

Användbara tips

Något som ofta kommer upp i samband med att man talar om byte till ekologiska hudvårdsprodukter är pengafrågan. Kan man verkligen använda naturliga produkter om man har en begränsad budget? Det är ju ingen tvekan om att många konventionella saker är billigare, trots att det faktiskt börjat komma en hel del naturlig hudvård till mycket bra priser!

Vi vill därför avsluta denna nybörjarguide med några användbara tips som kan hjälpa dig som oroar dig för just den ekonomiska delen (och som självklart bara generellt är riktigt bra råd också!)

 • Köp rena råvaror - detta kan till en början kännas mer kostsamt då vi konsumenter ofta är vana med att bli "bordskämda" med skönhetspåståenden om diverse ingredienser i en enda produkt, men ha i åtanke att dessa råvaror ofta finns i en väldigt liten mängd och utspädda. Satsar du istället på rena råvaror får mer valuta för pengarna då du kommer att märka hur mycket drygare användningen blir, och att du oftast behöver en mindre mängd av produkten om du inte späder ut den.
 • Åter igen; förenkla din skönhetsrutin - denna punkt hör delvis ihop med tipset ovan, men vi vill utöka konceptet med att påminna om kvalitet framför kvantitet. Hur ofta använder du alla nyanser av ögonskugga som du har? Behöver du egentligen tvätta håret varje dag? De flesta som övergått till grön skönhet brukar ändra sig rejält på dessa punkter vilket jag tror att du själv kommer förstå varför när du väl gjort bytet..
 • Hitta erbjudanden - prenumera på nyhetsbrev från webbshoppar och fysiska butiker som säljer ekologisk hudvård så att när de har rea så passar du på att shoppa loss. Detta kan kräva en viss planering för dig med begränsad budget så att du ser till att ha råd när rean väl ploppar upp, du kan exempelvis lägga undan en viss summa per månadsinkomst. Och undvik att impulshandla. 
 • Prioritera - må inte dåligt av att du kanske inte alltid klarar av att handla precis allt rent och miljövänligt, läs istället på om vilka saker som är "värstingarna du absolut bör undvika" och prioritera att eliminera dessa från ditt hem.
 • Fråga om prover först - detta hjälper dig att gräva fram de produkter du inte gillar. Var aldrig rädd för att fråga om ett test, maila gärna butiken och beskriv din situation. Många webbutiker börjar också inkludera valmöjligheten att man kan köpa prover för några kronor (ofta med fri frakt) eller välja valfria tester att få med sitt paket. Ta vara på de tillfällena! När du fått upp ögonen för en vara som du tror att du kommer att älska, först då köper du originalstorleken.

LÄS VIDARE OM DETTA ÄMNE

 • Läs frågor och svar om ekologisk hudvård på vår FAQ-sida
 • Intresserad av mer inspiration? Grundaren av Body Bazar, Hanan, har berättat om sin personliga skönhetsresa till naturlig hudvård --> Läs artikeln
 • Spana in Naturskyddsföreningens kampanj Fräsch på Riktigt!

Vad var det som fick dig att öppna ögonen och bli intresserad av ekologisk hudvård? Om du redan gjort bytet så berätta hur din egen övergång var, vilka skönhetsrutiner var lättare och vilka var svårare att ändra på? Tipsa nedan - vi älskar att läsa era kommentarer!

bodybazar-ekologisk-hudvård

Nature Creates Beauty - Culture Creates Value

Hanan, Skönhetsinspiratör
Hanan, Skönhetsinspiratör

Beauty Geek, Utforskare, Kvinna, Mamma.. det finns många ord jag skulle välja att beskriva mig själv med. Nu vill jag veta - vem är du själv?


Lämna en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan de visas.


Ytterligare artiklar om Bazar Lifestyle

växtfärg-hårfärg
Så Färgar Du Håret Med Växtfärg

av Hanan, Skönhetsinspiratör 03 September, 2017

I denna artikel delar vi med oss av hur du gör för att färga håret med naturlig växtfärg på rätt sätt. Testa - resultatet kommer att bli spännande!
naturlig-hårfärg
Färga Håret - Utan Kemikalier

av Hanan, Skönhetsinspiratör 29 Augusti, 2017

Följ med och leta alternativ till att färga håret utan kemikalier! Vi besvarar frågor som varför kroppen absorberar ämnena och vad händer med hårets struktur.
Hemmaspa: Maximera spakänslan!
Hemmaspa: Maximera spakänslan!

av Hanan, Skönhetsinspiratör 29 Augusti, 2017

Så får du snabbt ny energi med ett hemmaspa! I denna artikel delar vi med oss av de bästa knepen och grymma tips för att maximera den avkopplande spakänslan.
Skriv upp dig på nyhetsbrevet & Få 10% rabatt

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Läs mer.
Okej