0

Din varukorg är tom

20 September, 2020 3 min läsning

Är det säkert att färga håret gravid?

Tveksam om du ska färga håret när du är gravid? Då har du förmodligen redan tänkt på riskerna du utsätter dig för när du gör valet att färga håret med en kemisk hårfärg.  Blondiner, mörkhåriga och rödhåriga - här kommer ett viktigt inlägg innan du tar beslutet att färga frillan. 

 

 

Färga håret gravid, risky eller okey?

En del forskning visar att risken för fosterskador, fertilitetsproblem, missfall och förtidig födsel är vanligare hos kosmetologer och frisörer.

I vårdguiden 1177 rekommendationer står följande: 

Enligt de begränsade vetenskapliga underlag som finns idag, är det ofarligt att färga eller slinga håret när du är gravid. Men kemikalier kan tas upp genom huden i hårbotten och det går inte helt att utesluta att det kan påverka graviditeten eller fostret negativt. Apr 7, 2017. 
´färgahåretgravidsäkert
 

Danska gravidråd låter däremot annorlunda. 

Kurera skriver att Danmark ligger i framkant. Deras gravida kvinnor avråds från smink, hudkrämer och syntetisk hårfärg. I Sverige avråds gravida enbart från hårfärg. Och knappt det.

Ja det är inte lätt. Olika ställningstagande i frågan väcker såklart frågor hos många  Vad ska jag göra? Vad är bäst för mig och min bebis. Min barnmorska sa något helt annat? 

 

Detta händer när du färgar håret onaturligt 

De uppgifter vi har visar att syntetiska hårfärger inte alls är säkra under graviditeten.

✔️ När starka ämnen i kemiska hårfärger som väteperoxid eller ammoniak tillsätts i hårfärger, bildas en reaktion av pigmentmolekyler.  Bland dessa kemikalier finns de som misstänks för att orsaka cancer och allergier. "Färg förstärkare" som ammoniak, väteperoxid (blekning), syntetiska färgämnen, starka tillsatser som PEG, DEP, PPD finns också med på  listan.

✔️  En rapport från National Cancer Institute från 1994 fann man att kvinnor som under lång tid använt hårfärgningsmedel i 20 år eller mer hade högre risk för cancer. 

✔️  En annan studie från 2001 av International Journal of Cancer-studie visade att personer som använder permanent hårfärg är dubbelt så benägna att utveckla urinblåsecancer i jämförelse med de som inte färgade. Man fann också att frisörer är 5 gånger mer benägna att utveckla urinblåsecancer än de som inte utsätts för de kemikalier som finns hårfärger.

✔️  Det används omkring 5000 olika kemikalier i hårfärgningsmedel. Man kan tycka att det är tråkigt att EU:s kosmetika lagar inte kan styra detta vansinne och förbjuda. Men detta är tyvärr fortfarande en verklighet som fortfarande saknar ordentliga regelverk. 

Borde detta inte övertyga dig från att inte ta risken? Är det inte bättre att undvika hormonstörande hårfärgningsmedel under graviditeten och efter? Bollen ligger nu i dina händer. 

Lugn, det finns alternativ! 

Du kan färga håret helt naturligt och uppnå fantastiska resultat. Nej, du behöver inte koka kamomill, färga med blåbär och bleka håret med citron. Det får du såklart också göra. Men det finns färger som faktiskt kan hjälpa dig att uppnå mer långvariga resultat. Det kallas växtfärg - ekologisk hårfärg!

Det fantastiska med naturliga hårfärger är att de inte skadar håret. Du kan använda de hur ofta du vill. Ju mer du använder desto vackrare blir det. Visst är naturen underbar? :) 

   

  Mer att läsa om kemikalier i hårfärger

  Färga håret utan kemikalier

  Dokumentär Kalla Fakta: Överraskande kemikaliehalter i hårfärger 

  Vetenskap Hälsa: Frisörer utsätts för cancerframkallande ämnen

  Cancerforskning: Hårfärger och cancerrisken

  Mer tips om hur du färgar håret utan gifter hittar du även hos Morotsliv. 

  Nyfiken att färga frillan giftfritt? Läs varför många därute har valt att färga håret med Ekologiska hårfärger på  Body Bazar.

  Eller varför inte gå med i Body Bazars VIP facebook grupp "Vi som färgar frillan utan gifter för att lära dig mer". 

   

  Referenser

   

   

   

   


  Lämna en kommentar

  Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.