0

Din varukorg är tom

06 April, 2021 2 min läsning

 

Vad innehåller Afrikansk Svart tvål? 

Jag har aldrig behövt att skriva om kemin bakom Afrikansk svart tvål. Men eftersom en del undrar är det nu dags att reda ut vad som gör Afrikansk svart tvål så unik och skonsam. 

Det kan låta skrämmande att man använder basiska ämnen för att framställa en löddrande tvål. Men förtvålningsprocessen av handgjorda naturliga tvålar är en känd och säker procedur som används långt tillbaka i historien. 

Hur tillverkas Afrikansk svart tvål? 

Alla naturliga tvålar tillverkas med hjälp av LUT. Du kan inte göra tvål utan lut. Vanligtvis används Natrium Hydroxide (NaOH) eller Potassium hydroxide (KOH) i förtvålningsprocessen. 

Body Bazars svarta tvål innehåller Potasium Hydroxide (KOH). En lut som görs för hand från askan av brända groblad och kakao pods och som ger en mjukare tvål, lättare att upplösa än Natrium Hydroxide (NaOH). 

Men principen är densamma.

En kemisk reaktion måste uppstå för att tvål ska bli till! 

Är det skadligt? Nej. Innehåller tvålen starka baser i slutprodukten?  NEJ! 

Afrikansk svart tvål innehåller 3 huvudingredienser. Sheasmör, groblad och kakaobönor. Sedan tillkommer vatten, havssalt och glycerin som skapas under förtvålningsprocessen av Potasium från växterna. 

Hur går förtvålningsprocessen till? 

Fettet ( fettsyror + glycerin) från sheasmör - behöver reagera med ett basiskt ämne i detta fall - Potassium Hydroxide. (även kallad för Potash)

Sheasmöret värms upp och reagerar sedan mot den brända askan från groblad och kakao varifrån (en vatten-lut-process bildas). Sodan splittrar fettet i dess beståndsdelar (fettsyror och glycerin). Fettsyror reagerar i sin tur med vattnet som startar en kemisk process vilket bildar själva tvålen.
När tvålen har fått mogna i ca 1 månad finns inte längre spår av potassium hydroxide och tvålen har fått ett mer hudvänligt pH.Läs om PH värde om naturliga tvålar - HÄR. 

Att använda brända groblad och kakao pods för att göra LUT gör tvålen unik och annorlunda. Se video hur kvinnorna i Ghana tillverkar tvålen. Receptet har gått från generation till generation och känd för sina vårdande egenskaper för att behandla olika typer av hudproblem. 

 

Är Afrikansk svart tvål säker mot huden? 

Svaret är JA. En tvål med mer fett än vad som kan reagera med luten, skapar en överfettad tvål. Vilket blir mer hudvänlig tvål och mindre uttorkande. 

Det går inte att jämföra Afrikansk svart tvål med de konventionella billiga tvålar som innehåller en lång lista av tveksamma ingredienser. 

Afrikansk svart tvål innehåller inga: 

  • Syntetiska parfymer
  • Parabener
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES) 
  • Methylisothiazolinone 
  • Cocamidopropyl betaine 
  • Triclosan
  • eller andra tveksamma ingredienser. 

Kärt barn har många namn

Ps. Om jag INTE har varit tydlig med att skriva  Potassium Hydroxide på INCI på hemsidan, så är det inte för att vilseleda mina kunder utan bara för att det har varit oklart för mig vilken benämning jag ska ha på INCI när det kommer till denna benämning, Potasium Hydroxide i tradtionell svart tvål. Kallas även för plantain Potash / Potassium Shea Butterate. 

Potassium hydroxide försvinner hur som helst i slutprodukten. Summan i kardemumman blir en äkta, vårdande och skonsam tvål för huden som passar både kropp och ansiktet. 

Läs också

- Studier om PH värde i naturliga tvålar. 

- Allt om Afrikansk svart tvål. 


Lämna en kommentar

Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.