0

Din varukorg är tom

29 August, 2017 6 min läsning

Höga kemikaliehalter efter hårfärgning - det är rubriken som Kalla Faktas reporter valde till sin artikel där de berättar om hur kemikalier tränger in i kroppen vid vanlig hårfärgning. Testet, där reportern efter att ha färgat håret hos frisören fick lämna urinprov under 2 dygn, utfördes med hjälp av forskare i Lund - och de kraftfulla utslagen var inte att leka med.

Det är fruktansvärt höga halter som kommer ut i urinen. Jag tror knappt att jag någonsin under mina 20 år som analytisk kemist sett sådana här halter, säger Bo Jönsson, professor i kemi.

Att det hörs tydligt om liknande undersökningar, larm och varningar är inte något nytt. I slutet av 1970-talet förbjöds många ämnen som då fanns i hårfärger eftersom de visat sig vara cancerframkallande vid djurförsök - trots det är det fortfarande många oklarheter som gäller kring en stor del av dagens tillåtna ingredienser, särskilt ämnen som förekommer i mörka och röda hårfärger. 

Så hur kommer det sig att så många av oss fortsätter med denna potentiellt skadliga vana? Låt oss tillsammans klargöra några av de oklarheter som ofta kommer i skymundan bland de skriande varningarna och leta efter alternativ att färga håret naturligt - utan kemikalier.

ekologisk-hårfärg

Varför absorberar kroppen kemikalierna?

Hur kommer det sig att kroppen absorberar en sådan stor mängd av kemikalierna i vanliga hårfärger? Jo, det beror till stor del på att hårfärg tränger in i hårbotten och på det sättet sprids i kroppen. Det finns all anledning att vara försiktig, vissa av dessa ämnen kan ge kraftiga allergiska reaktioner. Andnöd är kanske inte det vanligaste (dock bland det läskigaste), men hudirritationer och svullnader är det desto mer. Allergin är sällan medfödd utan utvecklas i takt med vad du utsätter hårbotten för.

Enligt the American Cancer Society penetrerar både semipermanenta och permanenta oxidativa hårfärgningsämnen hårskaftet. Så förutom att vi utsätter vår hälsa för möjligt skadliga ämnen så tar framförallt håret skada.

Vad händer egentligen med håret?

Vi alla känner till de där iögonfallande resultaten när någon kommer från ett frisörbesök - de kan ofta kan tyckas vara rent fantastiska, men har ett högt pris. När håret färgas bryts dess naturliga struktur ner och ersätts med ett syntetiskt pigment. Håret får gå igenom en total make over - och då menar vi inte på något skonsamt sätt!

Det kanske ger dig färgnyansen du önskar åstadkomma för tillfället, men det gör också håret sprött och livlöst - vilket kräver mycket omvårdnad för att hålla i styr framöver och försöka reparera.

Finns det några naturliga alternativ?

Det har dock visat sig att vi kan använda många naturliga råvaror för att färga håret - vissa kan du till och med hitta i ditt kök! Allt beror på vilken färgnyans du önskar, hur intensiv du vill ha den och hur mycket tid du är villig att spendera. Men vi kan väl alla hålla med om att det finns få saker som är så positiva som att spendera för sin skönhet OCH hälsa på samma gång?! Det kan ta lite tid och experimenterande för att få den nyans du letar efter, men under tiden kommer du faktiskt att göra något bra för ditt hår!


Några användbara tips:
  • Om du osäker på om du är modig nog att prova med hela håret så vänta tills nästa gång du klipper dig, spara de avklippta slingorna och testa att färga dessa först!
  • Mixa metoder och ingredienser med varandra efter vad som passar dig - den exakta andelen av en viss råvara kan göra stor skillnad på resultatet.
  • Skölj alltid håret med äppelcidervinäger (eller annan surskölj såsom en ättika- och vattenlösning) efteråt för att hjälpa färgen att hålla längre. 
  • Upprepade färgbehandlingar kan faktiskt helt täcka grått hår *yeay!

Tänk noga på att allas hår är annorlunda och att resultaten kan variera. Har du ett redan kemikaliebehandlat hår kan det också göra stor skillnad för slutsumman. Oavsett så får du en naturlig huskur som är betydligt skonsammare än det kemikalie-baserade alternativet! Låt oss följa den naturliga skönhetstrenden och dra nytta av den!

diy-hårfärg

DIY-hårfärgningsmetoder

Tänk på att dessa metoder titt som tätt kräver upprepade behandlingar och ger effekt långsamt. De flesta behandlingarna bör få sitta och verka i minst en timma - ofta gärna mer än så. Kom ihåg att håret faktiskt vårdas samtidigt, så blir det lättare med tålamodet.

Växter och Örter

Henna - från rött hår till röda nyanser

Kanske tänker du på tillfälliga tatueringar när du hör ordet henna? Detta naturliga färgämne kan dock användas för att färga håret rött. Beroende på din ursprungliga hårfärg och antalet upprepningar kan henna göra ditt hår alltifrån rödblont till kastanjebrunt. Hennapulver är enkelt att blanda med vatten och massera in i håret. Färgen brukar vanligtvis hålla i några månader. Henna är också en populär ingrediens i många köpta naturliga växtfärger idag.

Indigo - blått hår

Blått hår, eller blå/grön/lila nyanser, kan du få med hjälp av indigo. Att blanda denna råvara med andra ingredienser dock kan ge överraskande resultat, så ha det i åtanke! Vill du därför satsa på blått hår så ska du endast blanda indigopulver med varmt vatten. Indigo är också en vanlig ingrediens i köpta naturliga växtfärger där den ofta medverkar tillsammans med henna för att ge svallet en rödbrun till svart färg.

Salvia - "mjuka upp" gråa hårstrån

En behandling med salvia brukar mjuka upp konstrasterna i de silvriga stråna för att ge ett naturligt jämnare resultat när man börjar få grått hår. Torkade salviablad låter sjudas i 10 minuter i svart te eller kamomillte vilket du sedan sköljer igenom håret med efter din vanliga schamponeringsrutin. Denna sortens behandling kan också fördjupa nyanserna hos brunetter.

färga-håret-honung

Från Skafferiet

Blåbär - blå/lila toner

Koka upp blåbär med en liten del vatten och mixa till en slät konsistens. Denna mix appliceras i håret och låts med fördel verka över natten för att sköljas ur morgonen därpå.

Citronjuice - lätt blekning

Citron kan hjälpa till att lätt och naturligt bleka pigment i håret, framförallt om du applicerar citronjuicen under tiden som ditt hår spenderar tid i solen. Detta kan du uppnå exempelvis genom att hälla citronjuice i en sprayflaska och spraya på håret under dagen medan du sitter i solen. Använd en kram för att sprida ut saften jämnt genom håret.

Honung - lätt blekning (och massvis med mjukgörande egenskaper)

Honung innehåller väteperoxid vilket fungerar som ett lätt naturligt blekmedel. Blanda honung med en skonsamt oljeinpackning och låt sitta i håret i minst en timma innan du sköljer ur. 

Kaffe - en till två nyanser mörkare

Kaffe - alla svenskarnas favorit :D. Visste du att en kopp bryggt kaffe kan göra mer än bara ge dig en koffeinhöjning?! Håret kan bli hela en till två nyanser mörkare, och det kan även täcka grått hår till viss del. Kaffet ska vara starkt och appliceras i fuktigt hår, gärna tillsammans med en hårinpackning. En kaffebehandling brukar inte hålla så länge utan ses bäst som en prisvärd och snabb boost!

Kanel - gyllene nyanser

Kanel kan hjälpa till att ge gyllene toner och nyanser till en hårfärg - framförallt om du har ljust hår. Gör ett avkok på kanel som du sedan blandar i din inpackning eller regelbundet sköljer genom håret.

Kamomillte - naturligt ljusa reflexer

Starkt kamomillte (låt 4-6 tepåsar dra i 1,5 liter hett vatten under 10 minuter) kan ge håret naturligt ljusa reflexer. Du blöter håret och sköljer igenom det med teet flera gånger, stå exempelvis med håret över en balsa så att du kan återanvända det avrunna vattnet. Den sista sköljningen låter du sitta i en timma med en handduk virad runt håret innan du sköljer ur. Särskilt stark effekt har denna behandling på blont hår och om den upprepas en gång i veckan.

Morotsjuice - för en röd-orange färgton

Morotsjuicen ska blandas med en olja som kan appliceras i håret, exempelvis kokosolja eller arganolja. Denna mix ska få sitta i håret, gärna med plast runt håret. Skölj ur och avsluta med en surskölj. Upprepa dagen efter om färgen inte blev tillräckligt stark.

Rödbetsjuice - djupare röda nyanser

För djupare rödare nyanser med kallare undertoner använder du rödbetsjuice istället för (eller i kombination med) morotsjuice och hennapulver. Du använder rödbetsjuice på samma sätt som med morotsjuice - vilket beskrivs ovan.

 


Läs vidare om detta ämne

Har du testat att färga håret med något DIY recept eller en naturlig hårfärg? Vad fick du för resultat? Tycker du att vi missat något? Tipsa nedan - vi älskar att läsa era kommentarer!

bodybazar-hårfärg

Nature Creates Beauty - Culture Creates Value


Lämna en kommentar

Kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.